Slootdorp – De ontruiming van het Joods Werkdorp is zondag herdacht. Andries de Booij, voorzitter van Stichting Joods Werkdorp, verrichte het openingswoord: “De verhalen van het Joods Werkdorp en de herinneringen hieraan meten wij blijven doorgeven.”
Het Joodse Werkdorp Nieuwesluis was een in 1934 gesticht Nederlands opleidingscentrum in de Wieringermeerpolder, waar uit Duitsland en Oostenrijk gevluchte (jonge) Joden een agrarische vakopleiding volgden die ze in staat zou moeten stellen zich te vestigen in Palestina. In maart 1941 werd het dorp ontruimd. De werkdorpers gingen naar Amsterdam. Hier werd een deel op 11 juni 1941 opgepakt en via Kamp Schoorl naar concentratiekamp Mauthausen gedeporteerd.
Rob Warnars vertelde de aanwezigen zondag over de relatie van het Joodse Werkdorp met Mauthausen. Voordat de herdenking bij het monument plaatsvond was er een uitvoering van de Mauthausen Cyclus door het projectkoor Mazí uit Alkmaar. Onder de aanwezigen was ook Ruth Feigenbaum, dochter van Heinz Feigenbaum, een bewoner van het vroegere Joodse Werkdorp.
Bloemlegging
Bestuurslid Andy Deutsch hield later buiten een indrukwekkende herdenking en er werden door Robert Leever en Lilian Peeters namens gemeente Hollands Kroon bloemen bij het monument gelegd.