Gehavende Suns kunnen Donar niet stoppen

Den Helder – Donar kwam zaterdagavond op bezoek bij de Den Helder Suns. Coach Ivan Rudez werd afgelopen week wegens tegenvallende prestaties op non-actief gezet. In de eerste wedstrijd onder de nieuwe coach Pete Miller liet Donar zien dat het wel degelijk een team is om rekening mee te houden.

Daarbij opgeteld het blessureleed bij Den Helder was er geen houden aan voor de Suns. Na een 26-47 ruststand werd het uiteindelijk 64-105 voor de Groningse formatie.

De eerste scores kwamen uit de handen van Willem Brandwijk die uit vrije worpen voor Donar de 0-2 op het bord zette, maar de bezoekers hadden wat moeite met de zoneverdediging van Den Helder. De eerste vier minuten gingen de ploegen gelijk op: 6-6. De wedstrijd toonde ietwat rommelig. Het logische gevolg was een time-out, aangevraagd door Suns coach Peter van Noord.

Knietje
Veel driepunts-pogingen van de Suns waren tevergeefs, maar toch konden de mannen tot 13-13 partij bieden. Het eerste kwart eindigde bij 13-16 en Nino Gorrissen viel twee minuten voor tijd uit. Vanwege een knietje op zijn heup kon hij niet verder. Een aderlating voor coach Van Noord.

Het ontbreken van Gorrissen werd opgevangen door Neil Lugtenburg en Xyon Rivers. Zoals coach Van Noord na afloop zei: “Vanaf dat moment heb ik geen enkele pointguards meer. Het is alsof ik op dat moment mijn Mercendes Benz inruil voor een goede Fiat. Die jongens hebben ook gevochten voor wat ze waard zijn, ze konden niet beter.”

Verschil
Het grote verschil werd gemaakt in kwart twee (via 16-26, 18-37), dat door de bezoekers gewonnen werd met 13-31. Ruststand 26-47. Toch lieten de Helderse basketballers, na de rust, hun hoofd niet hangen en aan de hand van een energieke Mickey Kolhorn en een uitstekende spelende Bolden Brace werd het derde kwart door de Suns winnend afgesloten met 29-24. Stand na dertig minuten basketbal: 55-71.

In het laatste kwart was de pijp leeg voor de Suns. Met elf turnovers was er geen houden meer aan. Ex-Den Helder speler Leon Willams had een groot aandeel als topscorer tegen bijna 90%. Hij maakte totaal twintig punten. Donar bereikte het grootste verschil van 41 punten bij 64-105 en dat was dan ook direct de eindstand.

Rug tegen de muur
Van Noord: ”Met een compleet team hadden wij van dit Donar gewonnen. Zij zullen nog alle zeilen bij moeten zetten in de play-offs. Donderdag naar Den Bosch met de rug tegen de muur, maar hoofd omhoog. De blessure van Nino is afwachten: Koopman, Van den Elzen en De Vuurst de Vries spelen sowieso niet.”