Den HelderPolitiek

Den Helder kiest voor algeheel steekwapen verbod ondanks afraden burgemeester

Advertentie:

Den Helder – De politiek in Den Helder wil een algeheel steekwapen verbod. Een motie van de PVV waarmee het college is opgedragen om met een voorstel te komen voor het wijzigen van de APV werd maandagavond aangenomen. Volgens burgemeester Jan de Boer is een algeheel verbod juridisch lastig en onnodig, maar een meerderheid van de raad dacht daar anders over.

Steeds meer gemeenten hebben de afgelopen jaren gekozen voor een verbod op het dragen van messen. Volgens burgemeester Jan de Boer zijn het er een stuk of vijf. Zo ook Groningen, waar voormalig burgemeester van Den Helder, Koen Schuiling, zelf met het initiatief kwam. In de gehele gemeente Groningen is het nu verboden om een mes bij je te hebben, ook messen die nu niet bij wet verboden zijn zoals een keukenmes of een stanleymes.

De Helderse PVV wil ook zo’n algeheel verbod en vindt het te lang duren voordat de landelijke overheid met nieuwe wetgeving komt. Daarom presenteerde fractievoorzitter Vincent van den Born maandagavond een motie waarin het college werd opgedragen om over te gaan tot wijziging van de APV. Burgemeester De Boer was echter minder enthousiast dan zijn voorganger Schuiling: “Wij hebben nu al een artikel waarmee het college bepaalde risicogebieden kan aanwijzen waar messen verboden zijn. Volgens de wet moeten we namelijk rekening houden met proportionaliteit.” Een gebod voor de gehele gemeente zou buitenproportioneel zijn, vreest De Boer.

Niet uitvoerbaar, niet nodig
Dat is volgens de burgervader ook de reden waarom landelijke wetgeving over het dragen van wapens op zich laat wachten: “Stelt u zich eens voor dat we een algeheel verbod op klauwhamers zouden invoeren. Dan zou u niet meer op de bouwplaats aan het werk mogen.” Hetzelfde kan gezegd worden voor het messenverbod. Een stanleymes kan natuurlijk ook gewoon gebruikt worden voor werkzaamheden. Volgens De Boer is het voorgestelde verbod ook niet te handhaven door een gebrek aan capaciteit bij de politie en de Boa’s.

Zelfs het beoogde algehele verbod wel te handhaven zou zijn is het volgens De Boer alsnog niet nodig: “Wij hebben het gebruik van messen onderzocht en het blijkt hartstikke mee te vallen. Bureau Halt concludeert hetzelfde.” Het college gaf aan wel bereid te zijn de huidige APV aan te scherpen. Daar wordt zelfs al aan gewerkt. Rond de zomer kan er al een voorstel aan de raad worden gepresenteerd. D66, PvdA, ChristenUnie, CDA, een VVD’er, een GroenLinkser en een lid van Beter voor Den Helder sloten zich bij de burgemeester aan en wachten het nieuwe voorstel af.

Meerderheid toch voor algeheel verbod
Ondanks de zorgen van de burgemeester was een meerderheid van de raad toch voor een algeheel verbod. Ook Marja Timmers van GroenLinks stemde voor het voorstel van de PVV: “Met hetzelfde gemak als waarmee wij onze sleutels pakken voordat we de deur uitgaan neemt de jeugd nu een mes mee”, aldus Timmers. Volgens de Stadspartij is er wel degelijk een messenprobleem in Den Helder. De Jongerenadviesraad, maar ook de directie van Willemsoord B.V. zouden hebben gesignaleerd dat er steeds meer dreigende situaties ontstaan door steekwapen bezit.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

3 reacties

  1. Symbool politiek. De personen die rottigheid met messen veroorzaken blijven deze gewoon dragen en trekken zich niets aan van zo’n verbod. En aangezien er niet tot nauwelijks op zal worden gecontroleerd heeft zo’n verbod geen enkele zin.

  2. Volgens de Boer is DH geheel veilig en gebeurt er nooit wat, wat wil je ook als je nooit buiten komt, oogkleppen…..

Wellicht ook interessant

Back to top button