Den Helder

Vanaf 1 juli 2024 geen ongewenste reclame meer door de brievenbus

Advertentie:

Den Helder – Voor het ontvangen van ongeadresseerd reclamedrukwerk geldt vanaf 1 juli 2024 het ‘nee, tenzij’ principe. Voor ondernemers en bedrijven betekent dit dat het verboden wordt reclamedrukwerk of proefmonsters van producten aan huis te bezorgen, tenzij de bewoner kenbaar heeft gemaakt prijs te stellen op het ontvangen ervan. Wie wél reclame wil ontvangen, moet dus een brievenbussticker aanschaffen.

Dat heeft de gemeenteraad van Den Helder maandagavond vastgesteld. De fractie van GroenLinks kondigde tijdens de raadsvergadering een amendement aan om dezelfde regeling in te voeren voor huis-aan-huisbladen. “Hiermee besparen we papier en hoeven bewoners die er geen prijs op stellen niet langer hun brievenbus te vervuilen”, was de toelichting. Dit amendement werd echter ontraden door wethouder Wouters, omdat het in strijd is met de vrijheid van meningsuiting. GroenLinks trok het amendement daarom in.

Volgens het voorstel van het college zou de nieuwe regeling omtrent reclamedrukwerk al op 1 januari 2024 ingaan, maar de VVD stelde middels een amendement voor dit op te schuiven naar 1 juli 2024. Rogier Bruin (VVD) vond dat belanghebbende partijen meer tijd verdienen om hun bedrijfsvoering hier op aan te passen. “We willen een betrouwbare overheid zijn. Dan moeten we niet dit soort maatregelen nemen op zo’n korte termijn en zonder de branche en lokale ondernemers hierover te informeren.” Zijn amendement werd unaniem aangenomen.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

5 reacties

  1. Ben benieuwd hoe dit uit gaat pakken. Hoeveel mensen gaan inderdaad de moeite nemen om een JA sticker te kopen (kan me voorstellen dat deze, in tegenstelling tot de NEE stickers, niet gratis zullen zijn. Aangezien het verspreiden van folders nu gewoon lastiger gaat worden en meer tijd zal gaan kosten voor hetzelfde volume, zal huis-aan-huis verspreiding van folders nu gewoon duurder gaan worden. Kan me voorstellen dat dit weleens het einde kan betekenen voor de folder-pakketten in de bus. Niet dat dat voor ons thuis merkbaar zal zijn, wij hebben NEE-NEE.

    Binnenkort krijgt iedereen een foldertje in de bus met reclame voor de nieuwe JA sticker.

  2. Van wie is een brievenbus die onderdeel uitmaakt van onze woning nu eigenlijk? Van reclamemakers?? Van de overheid?? De Duitse Hoge Raad heeft het opdringen van brievenbusreclame tegen de wil van de bewoner in een arrest bestempeld tot een inbeuk op zowel de fysieke- als de psychische persoonlijke levenssfeer. En terecht. Jarenlang ben ik bezig geweest, om reclamemakers die mijn nee-nee sticker negeren er op te wijzen, dat dit een inbreuk is op de persoonlijke levenssfeer en op de onschendbaarheid van de eigen woning zoals die verankerd zijn in de Grondwet en in het Europese Mensenrechtenverdrag dat rechtstreekse werking heeft. En nu is het dus de overheid die een overval doet op onze brievenbus. Een brievenbus waarover alleen de rechthebbende (eigenaar of huurder) zeggenschap heeft. Een brievenbus zonder nadere aanduiding staat overduidelijk open voor reclamedrukwerk zoals dat al sinds mensenheugenis wordt bezorgd. Het is niet aan de overheid om nadere eisen te stellen aan deze wilsuiting van de betrokkene. Bijvoorbeeld door nog een extra JA sticker te eisen zoals Den Helder nu gaat doen. Den Helder mag ook niet bepalen, dat een bezoeker eerst driemaal aangebeld moet hebben voordat de rechthebbende hem toelaat in zijn eigen woning. Dat bepalen we gewoon zelf! Dit betoog is niet bedoeld als steun voor het afgrijselijke en zeer milieubelastende reclamedrukwerk, maar als steun voor grondrechten. Tijdens de corona-periode bleek dat de overheid lak heeft aan grondrechten. Alle reden dus om uiterst kritisch te zijn op dit gebied richting overheid. Af Den Helder! Af, blijf met je fikken van onze persoonlijke levenssfeer af!

  3. Ik stem eerder Groen-Links dan VVD, maar alle respect voor Rogier Bruin die zich terecht keert tegen een overhaaste invoering van deze onzalige maatregel, waardoor niemand de tijd krijgt om zich aan te passen. Stiekem heb ik best respect voor klimaatdrammers, want er komt wat op ons af. Wat klimaatdrammers alleen niet beseffen, is dat onze samenleving een mammoet tanker is die niet gierend met twee wielen door de bocht kan, want dan breekt hij. En niets veroorzaakt meer klimaat- en milieuschade dan een gebroken mammoet tanker of een burgeroorlog….

  4. En de krantjes dan, die staan tegenwoordig ook boordevol reclame. Vallen die onder dezelfde noemer?

  5. Mensen bij de voedselbank, ijssalon door terreur gesloten, schietpartijen, (energie)armoede en zo voorts en zo voorts en waar maakt Gl zich druk om…… stickertje op de brievenbus…. Ja prioriteiten he

Wellicht ook interessant

Back to top button