Ingezonden

Hoe verduurzaam je tuinhout met beits?

Hout is een prachtig materiaal voor in de tuin. Een houten tuinhuisje, schutting en houten loungestoelen zorgen meteen voor een gezellige sfeer. Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van de natuurlijke elementen, is het belangrijk om het tuinhout te verduurzamen. Dit doe je eenvoudig met een transparante of gekleurde beits. Beits beschermt het hout van binnenuit en verlengt de levensduur. Hieronder lees je een duidelijk stappenplan om zelf hout te beitsen.

Stap 1. Koop de juiste beits

Er zijn veel soorten beits op de markt. Controleer daarom even of je het juiste soort in je (digitale) winkelmandje hebt gegooid. Zo is er bijvoorbeeld verschil in beits voor binnen en buiten. Speciale tuinbeits is beter bestand tegen allerlei weersinvloeden dan binnenbeits. Ook zit er verschil in de dekking en kleur. Populaire soorten voor in de tuin zijn bruine, groene, zwarte en transparante beits.

Stap 2. Schuur en reinig het tuinhout

Nieuw tuinhout moet je goed opschuren voordat je begint met beitsen. Oud tuinhout zal eerst grondig gereinigd moeten worden. Zorg ervoor dat het hout helemaal droog, schoon en stofvrij is voordat je met de kwast aan de slag gaat.

Stap 3. Repareer beschadigingen

Ben je tijdens het schuren of schoonmaken beschadigingen tegengekomen? Repareer de gaten en scheuren dan met houtvuller. Laat het kneedbare hout uitharden en schuur het oppervlak nog even na.

Stap 4. Verdun de eerste laag beits

Om de eerste laag beits goed in het hout te laten trekken, is het verstandig om de eerste laag te verdunnen met een beetje terpentine. Breng de verdunde tuinbeits aan met een verfroller en een kwast voor het precisiewerk. Gebruik niet te veel beits in één keer om druipers te voorkomen. Verf daarnaast met de houtnerf mee voor het mooiste resultaat.

Stap 5. Laat drogen en schuur het hout op

Laat de eerste laag beits goed drogen. Kijk welke droogtijd er staat aangegeven op de verpakking. Over het algemeen is 24 uur wachten voldoende. Bewaar de beits luchtdicht en op een koele plek tot de volgende dag. Wikkel de verfkwasten in huishoudfolie. Schuur het hout vervolgens licht op voordat je de tweede laag aanbrengt.

Stap 6. Breng een onverdunde tweede laag aan

Het tweede laagje met beits hoeft niet verdund te worden. Nieuw tuinhout dat nog nooit eerder is behandeld, heeft soms een derde laag nodig. Gebruik je een transparante beits? Vergeet dan niet dat de kleur van het hout steeds donkerder wordt als je extra laagjes aanbrengt.

Toon meer

Reclame Regio Noordkop

Bovenstaand bericht is aangeleverd aan Regio Noordkop en voor plaatsing is betaald. Regio Noordkop is niet verantwoordelijk voor aard en inhoud van het bericht. Vragen over bovenstaand of soortgelijke berichten? Mail naar hoofdredactie@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button