Den Helder

Moskee Nida ul Islam bereidt zich voor op einde ramadan: “Maken één groot feestplein”

Den Helder – Nog maar een paar dagen en dan zit de ramadan er weer op. Traditioneel wordt deze afgesloten met de Ied ul-Fitr, bij ons beter bekend als het suikerfeest. Ook bij moskee Nida ul Islam wordt het einde van de vastenperiode groots gevierd. Voorzitter Rizwaan Khan is al druk bezig met de voorbereidingen: “Pakken het groots aan.”

Wordt het vrijdag of zaterdag? Het is nog even afwachten wanneer de ramadan dit jaar op zijn einde loopt. “Dat heeft alles te maken met de stand van de maan”, vertelt de 32-jarige Khan. “De nieuwe maand begint wanneer de nieuwe maansikkel te zien is. We gaan donderdag naar de maan kijken. Als we een nieuwe maansikkel zien, betekent dat het einde van de ramadan.” Is de nieuwe maansikkel nog niet zichtbaar, dan zullen de moslims nog een dagje langer moeten vasten.

De ramadan ging afgelopen maandag zijn 27e nacht in en werd extra druk bezocht. Khan heeft daar een verklaring voor: “In één van de oneven dagen in de laatste tien nachten van de ramadan is de Koran neergezonden.” Volgens de Islam is in één van deze nachten een nacht die waardevoller is dan duizend maanden. “Welke nacht dat is, weten we niet. Dan zie je dat mensen een tandje bijzetten. Ze bidden meer en komen vaker naar de moskee.”

Iftar
Tijdens de ramadan organiseert Nida ul Islam geregeld een iftar, de maaltijd die wordt gegeten na het zonsondergangsgebed. “Woensdag rond 20:45 uur vindt de laatste iftar in de moskee plaats”, vertelt Khan. “Deze wordt gesponsord door families die bij ons komen.” Dat is niet het enige extra stapje wat de moskee zet. Ook worden extra lessen en lezingen verzorgd. “Mannen, vrouwen, iedereen is welkom.”

Want Khan wil benadrukken dat er ook heel veel vrouwen naar de moskee komen. “Met de iftar rekenen we altijd op veertig vrouwen die komen. Daar zijn we trots op”, licht hij toe. Nida ul Islam heeft zelfs een eigen vrouwenvleugel met eigen gebedsruimte en een groot leslokaal.

Ied ul-Fitr
Vrijdag of zaterdag komt na 29 of 30 dagen dus een eind aan de ramadan. Nederlanders duiden dit vaak aan als het suikerfeest, maar volgens Khan is dat niet de juiste benaming. In het Arabisch heet het Ied ul-Fitr, wat vrij vertaald het ‘einde-ramadanfeest’ betekent. “Suikerfeest klinkt een beetje denigrerend”, verklaart Khan. “We eten niet alleen maar suiker. Natuurlijk heb je wel allerlei lekkernijen en hapjes, maar het zijn geen suikerklontjes die we eten”, vertelt de voorzitter.

Tijdens Ied ul-Fitr biedt Nida ul Islam de bezoekers een groot scala aan activiteiten aan. Zo wordt om half 8 ’s ochtends een gebed gehouden om het einde van de ramadan te vieren. Ook buiten de moskee hoeven bezoekers zich niet te vervelen met een springkussen, suikerspinkraam en ballonartiest. “Het hele plein wordt een feestplein. We pakken het groots aan. We hebben een klein bestuur, maar we hebben heel veel jongeren en volwassenen die een steentje bijdragen aan de voorbereidingen. Dat is wel mooi: we zeggen altijd de moskee is niet van ons, maar het huis van Allah. We zijn een echte gemeenschap.”

Khan verwacht dan ook veel bezoekers te kunnen verwelkomen. “We motiveren iedereen in ieder geval vrij te nemen om aanwezig te zijn tijdens het gebed”, licht Khan toe. “We verwachten dat er dan zeker meer dan 300 mensen komen. ’s Avonds verwachten we er ongeveer ook 200.”

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

1 reactie

Back to top button
%d bloggers liken dit: