Den Helder

Belangenvereniging Julianadorp denkt aan Mobipunt

Elektrisch rijden en geld besparen

Advertentie:

Julianadorp – De samenwerkende gemeenten Schagen, Hollands Kroon en Den Helder hebben in 2021 Mobipunt opgericht, een non-profitorganisatie die mobiliteit in de Kop met deelvervoer wil verbeteren. Zo zijn er al mobipunten gerealiseerd op de stations Den Helder en Den Helder Zuid.

Belangenvereniging Julianadorp (BVJ) krijgt regelmatig vragen vanuit de leden over het bestaan van een deelauto-initiatief in Julianadorp. Het op gang brengen van zo’n initiatief is een uitdaging, vooral omdat voor een start vijftien deelnemers nodig zijn. Dan kan publiciteit het verschil maken. Vandaar dat de BVJ graag dit gemeentelijke initiatief met een maatschappelijke doelstelling onder de aandacht brengt. Daarnaast krijgt de BVJ veelvuldig vragen over de parkeerdruk in de hofjes en straten, ook hiervoor kunnen deelauto’s een oplossing bieden. Denk hierbij aan het vervangen van een tweede of derde auto door een deelauto.

Mobipunt geeft aan dat gebruikers tot zeventig procent kunnen besparen op hun autokosten. Een mooie bijkomstigheid is dat de auto’s elektrisch (en groen) zijn en dat een deelauto al gauw zes privéauto’s vervangt.

Rijtegoed
Mensen die een auto delen met de buurt, kunnen kiezen uit verschillende abonnementen. Het abonnement bestaat uit rijtegoed. De ritten worden eerst verrekend met het tegoed van de bundel. De rijtegoeden lopen op van € 50,- tot € 300,- per maand. Hoe hoger het rijtegoed hoe lager de prijs per uur voor het gebruik van de auto (tussen € 2,- en €4,50 per uur). De prijs per gereden kilometer ligt tussen € 0,26 en € 0,30 per gereden kilometer.

De plaatsing van de particuliere deelauto’s wordt door Mobipunt gerealiseerd in samenwerking met dienstverlener ‘Onze Auto’. De dienstverlener zorgt voor goed functionerende vervoersmiddelen en een app waarmee reizigers deze middelen voor een reis vastleggen. Mobipunt zorgt dat de deelauto’s een plek krijgen in de buurt en dat deze worden voorzien van laadpunten. Delen met de buren is dan het meest ideaal, dan staat de auto bijna naast de voordeur.

Visie
Een visie is dat verschillende mobipunten in het dorp gaan ontstaan waar verschillende typen auto’s kunnen worden geleend. Deze plekken moeten goed bereikbaar zijn en daarom wordt ook aansluiting gezocht op het openbaar vervoer. In de opstart zullen mobipunten klein zijn met soms enkele auto’s dicht bij de gebruiker. Naarmate meer mensen gaan aansluiten komt het toekomstbeeld in zicht. Om deze opstart te faciliteren zal de overheid geld beschikbaar stellen om zo het vliegwiel op gang te brengen.

Mensen die nog vragen hebben, kunnen veel antwoorden vinden op de website van Mobipunt. Geïnteresseerden die aan dit initiatief willen bijdragen, kunnen via de mail contact opnemen met Teus van Grootveld (teus@mobipunt.nu). Op de website van de BVJ staan meerdere mooie initiatieven waaraan kan worden deelgenomen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button