Noord-Holland

Provincie wil daling verkeersslachtoffers met gerichte aanpak

Advertentie:

Noord-Holland – In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Met een gerichte aanpak wil de provincie een daling inzetten.

Over meerdere jaren gezien blijft het aantal verkeersslachtoffers ook in Noord-Holland te hoog. Naast de dodelijke slachtoffers raken er elk jaar meer dan 2000 mensen ernstig gewond in het Noord Hollandse verkeer. De provincie wil met haar verkeersveiligheidsplan de stijging van het aantal slachtoffers ombuigen in een daling vóór 2030. Het uiteindelijke doel blijft nul verkeersslachtoffers in 2050.

Gedeputeerde Jeroen Olthof: “Het aantal verkeersslachtoffers in Noord-Holland blijft te hoog. Ieder slachtoffer is er één te veel en zorgt veel verdriet bij families en vrienden. Door ons juist te richten op die plekken en groepen waar het risico op een verkeersongeval het grootst is, werken we elke dag gericht aan een daling van het aantal slachtoffers. We doen dat samen met gemeenten, maatschappelijke organisaties en politie.”

Gerichte aanpak
In het verkeersveiligheidsplan van de provincie worden de inspanningen gericht op die locaties en groepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is. De afgelopen jaren is geïnvesteerd in kennis en data om deze manier van werken mogelijk te maken. Er wordt gewerkt aan de veilige inrichting van de provinciale wegen en met subsidies wordt geïnvesteerd in veilige gemeentelijke wegen en in verkeerseducatie. Met de politie wordt gewerkt aan gerichte handhaving op snelheid, rijden onder invloed en afleiding in het verkeer.

Ouderen en fietsers blijven de kwetsbare groepen in het verkeer: zij krijgen in de plannen daarom extra aandacht. Door verkeerseducatie op scholen en ondersteuning van het programma doortrappen, zodat ouderen veilig kunnen blijven fietsen. Ook wordt er samen met gemeenten geïnvesteerd in het netwerk van doorfietsroutes, waar alle soorten fietsers comfortabel en vooral ook veilig langere afstanden kunnen afleggen op de fiets.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

2 reacties

  1. Bij de gerichte aanpak zou ook een goede voorlichting moeten horen voor senioren die op een elektrische fiets rijden. Dit is de grootste groep bij de ernstig gewonden. Vaak ook zonder dat er een ander voertuig bij betrokken is.
    Veel ouderen nemen het niet zo nauw met de verkeersregels, ze gaan er te gemakkelijk vanuit dat een andere verkeersdeelnemer zich wel aan hen aan zal passen. Ook een gebrek aan beheersing van de elektrische fiets speelt een grote rol. Ik zie mensen stunts uithalen waarbij het maar net goed gaat, maar je houdt je hart soms vast.

  2. Nou, de jeugd kan er anders ook wat van met alle aandacht gericht op de smartphone.

Wellicht ook interessant

Back to top button