Politiek

Raad en college Den Helder brengen tweedaags bezoek aan Den Haag

Advertentie:

Den Helder – Raadsleden, wethouders en de burgemeester van de gemeente Den Helder zijn twee dagen lang op werkbezoek in Den Haag. Tijdens dit bezoek gaan zij onder meer in gesprek met leden van de Tweede Kamer. Ook overhandigen de Helderse raads- en collegeleden een brief (en een speciale mok) aan alle Kamerleden waarin zij aandacht vragen voor de ontwikkeling van de Noordkop en in het bijzonder Den Helder. Het werkuitje is georganiseerd door de raadsleden: Edwin Krijns van het CDA, Nadine Gatowinas van de Stadspartij en Marja Timmers van GroenLinks.

Sylvia Hamerslag (Behoorlijk Bestuur) met de speciale ‘Den Helder’ mok die wordt gegeven aan alle Kamerleden.

Op donderdagochtend om 09.00 uur vertrokken de lokale volksvertegenwoordigers met de bus vanaf het stadhuis op Willemsoord richting de politieke hoofdstad. Na aankomst bij het hotel liepen zij naar een locatie voor de lunch. Met een gevulde maag kregen de raads- en collegeleden vervolgens een rondleiding op het Binnenhof. De ‘Helderse ambassade’ heeft zich deze ochtend goed vermaakt en werd tevens verblijd met een aantal zonnestralen op het gezicht.

De raads- en collegeleden in het zonnetje voor de Hofvijver.

Het middagprogramma stond in het teken van netwerken en lobbyen. Na een korte rondleiding in het gebouw van de Tweede Kamer en het weerzien van een oude bekende (CDA’er Harmen Krul) was het tijd om met Kamerleden en ministers van diverse fracties in gesprek te gaan. Onder andere Hugo de Jonge, Inge van Dijk en Micky Adriaansens schoven aan. Dit gebeurde in een gereserveerde zaal in het Kamergebouw. Hier werd ook een brief overhandigd voor alle Kamerleden, die de raads- en collegeleden gezamenlijk hebben opgesteld.

Brief
In deze brief vertellen de raad en het college vol trots over Den Helder en de bijdrage die de gemeente levert aan nationale opgaven: “Om inzet op het gebied van internationale veiligheid te waarborgen, ontwikkelen wij onze multifunctionele zeehaven, zodat de Koninklijke Marine ruimte heeft om te groeien en te moderniseren. Met de leidingen die in zee liggen en de aankomst daarvan in Den Helder, draagt Den Helder bij aan de energietransitie naar wind en waterstof. Wij bezitten kennis, kunde en faciliteiten op het gebied van onderhoud en bevoorrading op zee, onze core business.”

Naast het belichten van het nationale belang van Den Helder, dient de brief ook een ander doel: vragen om middelen vanuit het Rijk. “Ondanks onze sterke wil is de draagkracht van Den Helder eindig. De rugzak is zwaarder dan de benen sterk zijn”, leest de brief. De Helderse raads- en collegeleden schrijven de brede welvaartsverschillen tussen regio’s in Nederland onacceptabel te vinden: “Onze inwoners verdienen gelijke, eerlijke kansen.” De brief vraagt dan ook om actie. “Alleen door een langdurige en gelijkwaardige samenwerking met daarbij een andere houding van de Rijksoverheid kunnen wij de enorme potentie van onze stad en haar omgeving blijven benutten.”

Concreet pleit de gemeente Den Helder in de brief voor: investeringen in infrastructuur en voorzieningen, zoals de aanleg van de Ravelijnbrug; ondersteuning op het gebied van stedelijke vernieuwing; deelname aan nationale programma’s voor kleinere gemeenten met grootstedelijke problematiek; en samenwerking inclusief financiële betrokkenheid voor de ontwikkeling van de Noordkop en specifiek Den Helder, onder meer op de thema’s onderwijs, zorg en veiligheid.

Geslaagde dag
Mede-organisator van het werkbezoek, Edwin Krijns, blikt terug op een geslaagde eerste dag. “Het was een mooie dag. We hebben de propositie maar ook de problematiek van de stad op een mooie manier voor het voetlicht gebracht.” Op vrijdag, de tweede dag van het werkbezoek, staat een stadswandeling door Den Haag met twee privégidsen gepland voor de raads- en collegeleden van Den Helder. Daarna vertrekken zij weer naar hun thuisbasis.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

10 reacties

 1. Dus na een heisessie over het gemeentelijk manifest (in februari van dit jaar) wat 21.000 euro heeft gekost doet men nu een stedentripje naar Den Haag met overnachting!! De eerste dag een rondleiding op het binnenhof en op de tweede dag een stadswandeling met een gids. Het is werkelijk niet te geloven. Hoe is dit te verkopen aan de inwoners van Den Helder? Ik heb er werkelijk geen woorden voor.

 2. Laat dit bezoek aan Den Haag in wezen een bezoek aan de vergane partij CDA zijn !!! En dat heeft veel weg van een zinloos uitje. Liane zou haar best moeten doen om gedegener verslag te doen !

   1. De heer Prins heeft het vaker gemunt op Lianne Snel, zo valt mij op. Ze moet het regelmatig ontgelden. Zo slecht doet ze het toch niet. Beetje pesten, beetje aandacht trekken: op deze manier laadt hij de verdenking op zich een oogje op haar te hebben….

 3. Ik lees toch echt dat zij in gesprek zijn geweest “met leden van diverse fracties”.
  Ik zie op de foto zelfs een lid van fvd staan!
  Dus prima verslaggeving!
  Als je niks probeert dan krijg je ook niks, dat vind ik nou zinloos….

 4. Weggegooid geld, wat gooit deze gemeente een geld over de balk en maar flink doen hoe mooi Den Helder is maar zodra je een zijstraat inloopt kome je de junks tegen…

 5. Verslaafden vind je in alle steden en is geen kenmerk van Den Helder. Grotere problemen zijn bijvoorbeeld de infrastructuur en werkgelegenheid. Jongeren vertrekken omdat er te weinig te doen is. Er wordt vanuit de overheid te weinig geïnvesteerd om regio’s buiten de randstad (zoals de Noordkop) te ontwikkelen. Het is goed om dat steeds weer kenbaar te maken in Den Haag, en ook om de potentie van onze stad voor het voetlicht te brengen. Onzichtbaar in een hoekje afwachten of je niet wordt overgeslagen lijkt me geen slimme strategie. En natuurlijk kunnen we evengoed houden van- en trots zijn op onze stad aan zee, ondanks de “minpuntjes”. Zo’n tripje naar Den Haag kost dan misschien wel iets, maar het kan ook heel veel opleveren…

 6. Opvallend is dat nog niet is doorgedrongen dat de tweede kamer nergens meer over gaat.

Wellicht ook interessant

Back to top button