Politiek

Raadslid Hruska (Hollands Kroon) fileert argumenten ‘Red de Wieringermeer’

Advertentie:

Wieringermeer –  Naar aanleiding van een stuk in de Telegraaf, dat het stroom- en watergebruik van datacenters tegen het licht houdt, heeft ook het NHD samen met Jan Meijles van ‘Red de Wieringermeer’ in een stuk getracht een duit in het zakje te doen. Mirko Hruska, raadslid voor de VVD in Hollands Kroon, heeft de publicatie op Facebook inmiddels van repliek gediend door de gehanteerde cijfers in perspectief te zetten.

Over de het grote energiegebruik zegt hij: “het enige deel van het Noord-Hollandse net dat nog niet overbelast is, is juist Agriport”.  Dit is overigens duidelijk te zien op de netcapaciteitskaart van Nederland. Verder wordt volgens Hruska met enorme getallen aan Gigawatt-uur (GWh) gesmeten in de artikelen, terwijl de 625 Nederlandse datacenters, inclusief de drie hyperscale datacenters, nog geen 0,5 procent van de totale energieconsumptie verbruiken. Datacenters verbruiken jaarlijks vijf procent meer energie, maar het dataverbruik van alle inwoners samen stijgt met zo’n 25 procent per jaar, benadrukt Hruska.

Tevens geeft Hruska, die zelf een ICT achtergrond heeft, aan dat de totale ICT-sector met slechts 1 procent van het nationale energieverbruik wel verantwoordelijk is voor 25 procent van het Bruto Nationaal Product (BNP) in Nederland. Naast de argumenten over het energiegebruik fileert het VVD-raadslid direct ook de wilde verhalen over de ‘enorme drinkwaterconsumptie’. Het betreft in werkelijkheid 80.000 kubieke meter per jaar, hetgeen ongeveer gelijk is aan het verbruik van 400 woningen, ofwel een zeer bescheiden woonwijk.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

4 reacties

  1. Als je de 2 energieverbruikcijfers voor datacenters in Nl in 2017 (1.650 GWh) en 2023 (4.500 GWh) uit het artikel in de Telegraaf met elkaar vergelijkt, betekent dat een toename van 170% in 6 jaar. Oftewel 28,2 % toename per jaar!
    Dit zijn CBS-cijfers.
    (In de Kop van het artikel is per abuis 5% per jaar opgenomen, wat niet met de cijfers uit het artikel overeen komt).
    Hruska komt met allerlei andere cijfers, zonder enige bron te noemen. Zo kan ik ook alle argumenten van anderen ondergraven. Niet netjes van Hruska , noch van uw politieke verslaggever, die dat voetstoots overneemt.

  2. Haha, Maar het is toch juist Agriport waarvoor Tennet een nieuwe 380 KV gaat aanleggen omdat het bestaande net vol zit?

Wellicht ook interessant

Back to top button