
Nieuwe Niedorp – De rust in de straten Hornven en Weidemolen staat onder druk. Sinds bouwbedrijf Scholtens Groep het weiland tussen camping ’73 en de Hornven heeft aangekocht, maken bewoners zich ernstige zorgen. Het geliefde uitzicht dat voor velen juist dé reden was om zich hier te vestigen, dreigt te verdwijnen achter een rij woningen.
Maartje Hendrikse woont sinds twee jaar aan de Hornven. Ze verruilde de drukte van de stad voor een kleurrijk huisje met uitzicht op het weiland. “Ik kwam hier voor de rust, de ruimte en dat vrije uitzicht. Nu hangt er ineens onzekerheid in de lucht”. Op 4 april viel bij bewoners van de Hornven en de Weidemolen een brief op de mat. Scholtens Groep liet weten plannen te hebben voor woningbouw op het aangekochte perceel. Voor veel bewoners was dat het moment om in actie te komen. Maartje vormde samen met buren een front. Zo’n twintig bewoners zijn inmiddels aangesloten in een WhatsApp-groep waarin zorgen, informatie én mogelijke stappen worden gedeeld.
Planschade en protest
“Het moet nú geregeld worden,” zegt Maartje strijdlustig. Ze doelt daarmee op het aanvragen van planschade, een financiële tegemoetkoming voor mogelijke waardedaling van hun woningen. Maar, benadrukt ze, “niemand hier zit te wachten op geld. We willen gewoon geen huizen op die plek.” Ze vraagt zich hardop af waarom er plannen liggen voor een AZC op het perceel naast het benzinestation in plaats van daar een nieuwe wijk te bouwen. “Waarom moet juist dit open stuk natuur verdwijnen?
Ook Niels Visser, bewoner aan de Weidemolen, maakt zich zorgen. Zijn jonge gezin geniet dagelijks van het vrije uitzicht en de natuur. “We zien hier regelmatig dieren lopen en dat maakt deze plek zo uniek. Gaat daar wel rekening mee gehouden worden?” Niels noemt specifiek de vleermuis, een beschermde diersoort die in dit gebied is gesignaleerd. Volgens de wet mogen vleermuizen niet worden verstoord, gevangen of gedood – zelfs het storen van hun rustplek is verboden. “Daar moeten ontwikkelaars ook rekening mee houden.”
Ronald Maas, beheerder van de naastgelegen camping, kijkt met gemengde gevoelens naar de situatie. De camping had zelf interesse om het perceel aan te kopen voor uitbreiding, maar kreeg geen groen licht. “En nu zou er wél een woonwijk mogen komen? Dat wringt”. Maas vreest bovendien voor de rust op zijn terrein. “Mensen komen hier onder meer voor de natuur en de stilte. Huizen naast de camping zorgen onvermijdelijk voor meer geluid, drukte, misschien zelfs overlast.”
Archeologisch onderzoek
Voordat de plannen definitief worden, vindt op 23 april een archeologisch proefsleuvenonderzoek plaats door firma Achrol. In drie dagen tijd wordt met graafwerk gekeken naar de mogelijke archeologische waarde van het terrein. Afhankelijk van de uitkomst worden de sleuven daarna weer netjes gesloten.
De gemeente bevestigt dat er contact is met Scholtens Groep over de toekomstige invulling van het perceel. “Maar er ligt nog geen concreet plan,” aldus een woordvoerder. “Dit wordt meegenomen in de dorpsvisie die eind dit jaar gereed moet zijn. Pas daarna kunnen eventuele stappen worden genomen”. De gemeente benadrukt dat uitbreiding van woningaanbod welkom is, mits het past bij de schaal en het karakter van het dorp”. Bewoners krijgen hierbij uiteraard een stem. Ook de impact op de omgeving – zoals de camping – wordt daarin meegenomen”.