Texel

Texel viert laatste Bevrijdingsdag van Nederland

Advertentie:

Texel – Terwijl Nederland al ruim twee weken bevrijd was, was op Texel nog een bloedige veldslag gaande. Het eiland werd pas op 20 mei 1945 bevrijd, als laatste plek in Nederland. De restanten van de oorlog zijn nog steeds zichtbaar in de duinen en de Texelse natuur. Om 75 jaar bevrijding van Texel te vieren, heeft het Nationaal Park Duinen van Texel de verhalen van Texelaars rondom deze plekken verzameld in een tentoonstelling.

Tussen 5 april en 20 mei 1945 is Texel de plek waar de laatste veldslag van de Tweede Wereldoorlog werd uitgevochten. De Georgiërs, die eerst vochten voor de Duitsers, kwamen in opstand wat leidt tot de bloedige Russenoorlog. 20 mei zal Texel pas, als laatste plek in Nederland, de bevrijding vieren. De restanten van de oorlog zijn nog steeds zichtbaar in de duinen en de Texelse natuur. Honderden bunkers liggen verspreid over het eiland, in de duinen, in zee en op het strand. Na de oorlog veranderde de functie van de bunkers. Ze werden onder andere gebruikt als woning, camping, feestlocatie, strandpaviljoen en vleermuizenschuilplaats. Door het intensief gebruik van de bunkers zijn ze een stevig onderdeel geworden van de Texelse cultuurhistorie. Ze komen nog vaak terug in verhalen van Texelaars en de bunkers bevinden zich vaak op prachtige plekken in de natuur.

Verhalen van Texelaars
Om 75 jaar bevrijding te vieren organiseert het Nationaal Park Duinen van Texel een tentoonstelling met verhalen verteld door ooggetuigen, nabestaanden en mensen die ook na de oorlog een bijzondere band met de bunkers hebben. De tentoonstelling met 16 verhalen zijn te lezen en te beluisteren rondom de bunker op de hoogste duin van Loodsmansduin. Deze bunker ligt middenin de natuur en is een van de mooiste uitzichtpunten in Nationaal Park Duinen van Texel. Jutter Paul Dekker maakt met zijn verhaal deel uit van de tentoonstelling en vindt regelmatig nog sporen van de oorlog terug in de natuur. Zo zijn dankzij hem meerdere gesneuvelde vliegeniers uit de Tweede Wereldoorlog gevonden en geïdentificeerd.

De officiële opening zou deze week plaatsvinden, maar wordt uitgesteld vanwege het coronavirus. Esther Rommel, gedeputeerde voor natuur in de provincie Noord-Holland zou aanwezig zijn op de opening: “Indrukwekkend hoe deze tentoonstelling niet alleen de feestvreugde van de bevrijding laat zien, maar ook de bittere en verdrietige kant. De toevoeging van persoonlijke verhalen is heel bijzonder.” Toch is de tentoonstelling voor de eilandbewoners al te beleven bij de Loodsmansduin en voor mensen die niet op Texel wonen online via www.npduinenvantexel.nl/bunkers.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button