Hollands KroonKop van Noord-Holland

Brandweer: Niet realisitisch om aan ambities veiligheidsregio te voldoen

Hollands Kroon – De brandweer in Noord-Holland Noord kan ongeveer 53 procent van alle objecten niet binnen de normtijd bereiken. Dat blijkt uit een presentatie van brandweercommandant Mostapha Nazih voor de gemeente Hollands Kroon. De ambitie die is uitgesproken is dat maar ongeveer tien procent van de objecten buiten de norm valt. Dit blijkt echter niet realistisch, gezien het grote oppervlakte en de landelijkheid van de regio.

De uitleg van de commandant over stand van zaken bij de brandweer had voornamelijk betrekking op Hollands Kroon en kwam naar aanleiding van het raadsvoorstel voor de bouw van een brandweerkazerne in Middenmeer. De cijfers in Hollands Kroon zijn echter vergelijkbaar met de rest van de regio. De tekortkomingen zijn volgens Nazih onvermijdelijk, omdat de bevolkingsspreiding hier te groot is. Om de norm te halen zou je daarom een enorme hoeveelheid kazernes moeten hebben, wat niet realistisch is. Ook omdat sommige kleinere kazernes nu al maar een keer of twintig per jaar hoeven uit te rukken.

“Wat wordt er dan gedaan om dichter bij die norm te komen?” Vraagt Maarten Versluis van D66 zich af. Volgens de commandant ligt het antwoord eerder in preventie, dan is de normtijd minder essentieel. Het is nu eenmaal niet mogelijk om nog eens tientallen brandweerkazernes te bouwen en dit zou naadzakelijk zijn om aan deze norm te voldoen. Dit beaamt ook burgemeester Rian van Dam. Volgens de burgemeester is het vaststellen van ambities goed, mits deze enigzins realistisch behaald kunnen worden. Dit is nu niet het geval. De focus ligt nu voornamelijk op preventie en het bedenken van methoden waarmee het effect van preventieve maatregelen gemeten kan worden.

Een aanvullende zorg is de beschikbaarheid van vrijwillig brandweerpersoneel. Bij een aantal kazernes zijn dit er nog te weinig. In totaal zijn er in Hollands Kroon 147 vrijwilligers, terwijl berekend is dat er eigenlijk 179 nodig zijn. Willem Groot van de VVD stelde hierop voor mensen te blijven betrekken en enthousiasmeren voor de brandweer. Het openstellen van kazernes en het organiseren van bijeenkomsten is volgens commandant Nazih een goede manier om dit te bewerkstelligen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Woningen buiten normgebied voorzien van woning- of waterleidingsprinkler

Back to top button
%d bloggers liken dit: