Hollands KroonPolitiek

Nieuwe begrotingsmethodiek openbare ruimte Hollands Kroon

Hollands Kroon – Bij het beheer van de openbare ruimte van de gemeente Hollands Kroon moet worden uitgegaan van een nieuwe begrotingsmethodiek. Het voorstel is om per vierkante meter openbare ruimte die er bij komt in beheer een vast bedrag begroten.

In totaal gaat het om een bedrag van €1,20 per vierkante meter. Rob Schilder, areaalbeheerder bij de gemeente stelt dat dit nodig is omdat het beheer van de openbare ruimte niet zoals andere publieke diensten als het riool of de watervoorziening direct wordt doorgerekend naar heffingen voor de burgers. Zolang de openbare ruimte blijft groeien, groeien echter de beheerkosten ook en dit moet worden begroot.

Het beheer van de openbare ruimte behelst nogal wat en brengt veel kosten met zich mee. Vanaf 2018 zijn er in Hollands Kroon bijvoorbeeld 1.400 bomen geplant en 14.000 bomen gesnoeid. Ook zijn er bijna 7.000 lichtmasten voorzien van LED, is er 10 kilometer riolering vervangen en zijn er elf speelplekken gerenoveerd.

Gemeenteraadsleden zien ook andere manieren waarop de kosten van het beheer zullen toenemen. Klimaatverandering en de verstening van voortuinen brengt volgens Enno Bijlstra van de VVD een groot risico met zich mee. Hij vroeg zich af of er de mogelijkheid bestaat dat de gemeente het beheer van voortuinen zal overnemen.

Syvia Buczynski van de PvdA geeft graag de tip dat goedkoop vaak achteraf duurkoop blijkt te zijn. Bij werkzaamheden gaat men vaak ruw te werk waardoor aanvullende schade ontstaat. Burgers moeten betrokken blijven worden, ook achteraf om te vragen wat er misschien fout ging.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button