Den HelderHollands KroonPolitiek

Vergunningstraject waterstof tankstation Kooyhaven start binnenkort

Den Helder / Hollands Kroon – Op korte termijn zal er door Port of Den Helder gestart worden met het vergunningstraject voor een waterstof tankstation bij Kooyhaven. Dat bevestigt Jacoba Bolderheij, algemeen directeur van de uitvoeringsorganisatie Port of Den Helder. Het plan, een elektrolyser voor het maken van groene waterstof, past volgens Bolderheij binnen het huidige bestemmingsplan van de gemeente Hollands Kroon.

Het gaat in totaal om een project met de omvang van twee standaard 20ft zeecontainers, dus geen grote installatie. Het vermogen ligt tussen de 1 MW en de 1,5 MW. In de toekomst is er wel ruimte voor grotere projecten in de regio. Naar verwachting kan het plan dit jaar nog afgerond worden. Schepen kunnen zich dan in de Kooyhaven voltanken en hun weg vervolgen.

In het bestemmingsplan van de gemeente zijn bedrijven tot milieucategorie drie toegestaan. Dit vanwege de omliggende woningen. Hogere categorieën zijn volgens Hollands Kroon alleen toegestaan indien extra milieumaatregelen worden genomen om de hinder te beperken. Waterstof samenwerkingsverband H2Platform geeft aan dat de milieucategorie van waterstoffabrieken nog wat onduidelijk is en afhangt van de specifieke installatie. Port of Den Helder zegt dat het project binnen de bestemming past. De gemeente Den Helder beaamt dit en geeft verder aan dat er sinds augustus 2020 overleg is geweest tussen Port of Den Helder, de gemeente Hollands Kroon en de omwonenden.

Op 8 juni 2021 is er een vervolgoverleg tussen de verantwoordelijk wethouders van Hollands Kroon (Theo Groot en Theo Meskers) en de omwonenden uit zowel Den Helder als Hollands Kroon.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button