Politiek

Een kijkje in de keuken van het Presidium

Advertentie:

Anna Paulowna – Gemeenten hebben veel meer overlegorganen dan voor de buitenwereld altijd zichtbaar is. Zo is in Hollands Kroon buiten de maandelijkse gemeenteraadsvergadering ook nog een presidiumvergadering. Deze is openbaar te bezoeken en heeft geen politiek, maar een meer procedureel karakter. Hierin hebben alle fractievoorzitters zitting en wordt de raadsagenda van de komende maand met burgemeester Rian van Dam en de griffier afgestemd. Ook worden de afgelopen vergaderingen en bijeenkomsten geëvalueerd. Daarnaast houdt het presidium zicht op de besluitenlijsten van de laatste vergadering en de correspondentie van memo’s uit het college. Ook is er een ‘lange termijnplanning’ die gezamenlijk wordt doorgelopen.

Omdat de gemeenteraad van Hollands Kroon ook een raadscafé voor inwoners houdt en het college ook regelmatig thematische bewonersbijeenkomsten houdt, moeten alle data wel matchen en ook daar probeert het presidium grip op te houden. Raadsleden die zich willen informeren kunnen zich immers niet in tweeën delen. Zo komen ook opleidingen voor raadsleden, de regionale raad Noordkop en de diverse beeldvormende en ‘benen op tafel’(BOT) overleggen aan de orde om een plekje in de drukke agenda van raadsleden te krijgen.

Ook stemt het presidium de belangrijke ‘planning en control cyclus’ (P&C cyclus) af om op tijd alle voorbereidende en informerende vergaderingen voor de kadernota, jaarrekening, bestuursrapportages en begroting in de agenda te krijgen.

BOB model
In Hollands Kroon werkt de gemeenteraad volgens het ‘BOB model’ (Beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming) en dus niet met commissievergaderingen zoals in vele andere gemeenten. Daarnaast zijn er nog vele commissies of werkgroepen zoals de beoordelingscommissie burgemeester, de werkgeverscommissie, de auditcommissie, de toetsingskamer (rekenkamer) en diverse thematische werkgroepen, bijvoorbeeld een cultuurwerkgroep.

Gelet op de vele informerende vergaderingen die tot beeldvorming moeten leiden levert dit niet minder, maar eerder meer, vergaderdruk op bij raadsleden die het in Hollands Kroon in het BOB model zonder commissieleden moeten stellen. In de rondvraag hebben raadsleden voor het eerst voorzichtige neigingen tot het stellen van vragen die ook een lichte politieke lading hebben, maar dat wordt streng bewaakt door zowel de voorzitter als de griffier en dus worden dat soort vragen naar de prullenbak verwezen.

Op diverse social media fora wordt wel eens gekscherend gezegd dat raadsleden zakkenvullers zijn, maar de vergoeding voor die drukke agenda en al het bijkomende leeswerk voor raadsleden, die dit ook nog vaak naast een normale baan uitoefenen, haalt qua uurloon echt niet het minimumloon.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button