Coalitievorming Den Helder: openbaar en transparant, maar niet toegankelijk

Den Helder – De partijen die deel uitmaken van de raad van Den Helder hebben woensdag, onder leiding van de formateurs, de eerste inhoudelijke bespreking gehad die moet leiden tot een nieuw bestuursakkoord. Aanstaande vrijdag worden de gesprekken voortgezet, zo laten de formateurs weten.

Er zijn volgens de formateurs Huibers en Boelema Robertus afspraken gemaakt over de inrichting van het proces. “Inhoudelijk wordt verder gepraat in vier clusters: leefbare gemeente, zorgzame gemeente, vitale gemeente en bestuurlijke vernieuwing. Per cluster nemen twee partijen het voortouw. Afgesproken is dit vervolgproces zo openbaar en transparant mogelijk in te richten.”

Tevens is er gesproken over de wijze waarop omgegaan wordt met het uitgangspunt dat genomen besluiten, zoals over het stadhuis, leidend zijn. Een aantal fracties wil een korte raadpleging binnen hun achterban om te bezien hoe zij hiermee om willen gaan. Hoewel in bovenstaand persbericht van de formateurs gesteld wordt dat het vervolgproces “zo openbaar en transparant mogelijk moet zijn”, zijn de vervolggesprekken niet voor publiek of pers bij te wonen…

Alle partijen waren woensdag aanwezig, behalve de PVV. De gesprekken komen voort uit de eerdere melding dat alle partijen mee kunnen praten over een coalitieakkoord, ondanks dat ze zelf wellicht geen deel uit zullen maken van de toekomstige coalitie en ze er ook hun handtekening niet onder hoeven te zetten.

Mobiele versie afsluiten