Hollands KroonJeugdVideo

Leerlingen van de Kei maken kennis met de dode hoek (video)

Hippolytushoef – Het is ieder jaar vaste prik op de basisscholen: de dode hoekspiegel-training. Kinderen van groep 7 en 8 van basisschool de Kei in Hippolytushoef kregen theorie- en praktijkles over hoe ze gevaarlijke situaties rondom vrachtwagens konden vermijden.

Het is een goed moment om de kinderen iets te leren over de dode hoek, vertelt Jan Wouts van Veilig Verkeer Nederland. “Ze hebben een goed ruimtelijk inzicht, dus begrijpen wat je bedoelt. Daarnaast gaan ze volgend jaar naar de middelbare school en komen ze veel meer met dit soort verkeerssituaties in aanraking.” De trainingen zijn nog hard nodig. “Ieder jaar zijn er zo’n vijf tot twintig dodelijke ongevallen die met de dode hoek te maken hebben en dat is nog zonder de enkele honderden niet-dodelijke ongelukken”, zegt Wouts.

Het praktijkdeel van de training vindt plaats in de vrachtwagen van Gerard de Haan. Hij is al jaren vrachtwagenchauffeur en weet hoe lastig het soms is om alle spiegels in de gaten te houden. “Er zitten zeven spiegels op deze auto en die kan je niet allemaal tegelijk zien. De chauffeur is verantwoordelijk, maar het moet van twee kanten komen”, vertelt de Haan. Hij geeft de kinderen een tip mee: “als je naast de vrachtwagen staat, kijk dan in de spiegel of je de chauffeur ziet, maar vooral ook of hij jou ziet. Als hij je niet ziet, geef dan maar een flinke mep op de deur!”

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button