Den HelderHollands KroonKop van Noord-HollandPolitiekSchagenTexel

Noordkop gemeenten starten kinderopvang regeling voor Oekraïense vluchtelingen

Adverentie

Kop van Noord-Holland – Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon beginnen gezamenlijk een regeling voor de dagelijkse kinderopvang van Oekraïense vluchtelingen. Nu steeds meer Oekraïners beginnen met werken komen er ook steeds meer aanvragen voor kinderopvang binnen. Om verschillende redenen is het niet mogelijk om dit binnen het bestaande stelsel te faciliteren en te bekostigen.

Zo hebben ouders van wie de partner buiten de EU verblijft volgens de wet geen recht op Kinderopvangtoeslag (KOT). Bestaande gemeentelijke kinderopvangregelingen zijn niet bedoeld om werk te faciliteren. Daarnaast zijn de budgetten niet toereikend: “Als deze regelingen worden ingezet brengt dat een kostenoverschrijding van deze budgetten met zich mee, die normaal door de kinderopvangtoeslag worden gedekt”, aldus de gemeente Den Helder. Er is daarnaast weinig ruimte bij de huidige kinderopvangorganisaties en De Wet Kinderopvang (WKO) beperkt de mogelijkheid om betaalde kinderopvangalternatieven te creëren.

In afwachting van een oplossing vanuit de landelijke overheid kiest de Noordkop ervoor om nu een tijdelijke regeling in te stellen. Voor de vluchtelingen wordt de kinderopvang daarmee betaald. Het budget wordt beschikbaar gesteld door de gemeenten, voor Den Helder gaat het om €65.000,-. Het Rijk heeft toegezegd de kosten van gemeenten voor de opvang van vluchtelingen te betalen, maar of dat ook voor kinderopvang geldt is niet expliciet gezegd.

Alternatieve oplossing
Mocht er een gebrek aan ruimte ontstaan bij de lokale kinderopvang worden de ouders op een andere manier ondersteund: “Aanvullend kan het scenario dat men onderling elkaars kinderen opvangt worden ingezet als er onvoldoende capaciteit is bij de kinderopvang. Zulke opvanggroepen kunnen ondersteuning vanuit de kinderopvang ontvangen. Het gaat hier dan om leveren van materiaal, leveren van dagprogramma’s en meedenken.” De gemeenten gaan niet uit van dit scenario, omdat het toch ook redelijk kwetsbaar is en de vluchtelingen weinig ruimte tot hun beschikking hebben.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button