
Den Helder – De gemeenteraad van Den Helder heeft maandagavond de Laadvisie Elektrische Voertuigen vastgesteld. In deze visie staat de strategie van de gemeente om tot 2030 te werken aan een dekkend netwerk van openbare laadvoorzieningen op loopafstand. De gemeente houdt rekening met een behoefte aan 120 extra laadpalen in 2025.
De locaties waar die laadpalen in de toekomst kunnen worden ontwikkeld, worden vooraf vastgelegd in een plankaart. Op die plankaart kunnen inwoners binnenkort via participatieplatform ingesprek.denhelder.nl hun mening geven.
De transitie richting duurzame, elektrische mobiliteit neemt momenteel een grote vlucht. De gemeente Den Helder wil die transitie stimuleren, door actief laadvoorzieningen voor elektrische voertuigen aan te leggen. Daarvoor werkt de gemeente al een aantal jaar samen met de Metropoolregio Amsterdam en Total Energies. Die samenwerking heeft tot op heden al geleid tot de realisatie van ongeveer 70 openbare laadpalen binnen de gemeentegrenzen. De komende jaren neemt het aantal elektrische auto’s verder toe en zullen nog veel meer laadpalen nodig zijn: naar verwachting zo’n 187 stuks in 2025.
Goede spreiding
Om die palen snel te kunnen realiseren, worden geschikte locaties van tevoren uitgekozen en vastgelegd in een plankaart. Zo houdt de gemeente regie op een goede spreiding en ruimtelijke inpassing. Voordat de plankaart wordt vastgesteld wil de gemeente inwoners en bedrijven uitgebreid de mogelijkheid geven in te spreken op de voorgestelde locaties. Om hier de aandacht op te vestigen, worden binnenkort alle toekomstige laadplekken voorzien van een straatschildering met uitnodiging om mee te denken.
De gemeente heeft als doel een dekkend netwerk van laadpalen in de bebouwde kom op loopafstand (300 meter) te realiseren, maar tegelijkertijd is het ook belangrijk om de druk van het laden op de openbare ruimte en het parkeren te beperken. Daarom bepaalt de Laadvisie dat laadpalen alleen kunnen worden aangevraagd door inwoners of bedrijven zonder laadmogelijkheid op eigen terrein. Ook worden nieuwe palen pas ontwikkeld zodra er lokaal een concrete vraag naar ontstaat, of als bestaande palen in de buurt zeer intensief worden gebruikt. Tenslotte gaat de gemeente ook meewerken aan kabelgoten als oplossing om auto’s op straat te kunnen laden met eigen stroom.
Snelladers
Naast laadpalen met een reguliere laadsnelheid, gaat Den Helder vanaf 2024 op strategische plekken ook investeren in snelladers. Met hun hoge vermogen kunnen snelladers een auto binnen 15 tot 30 minuten volledig opladen. Ideaal voor bezoekers, maar ook van belang voor de Helderse logistieke bedrijven om de overstap naar een elektrisch wagenpark te maken.
Nu ben ik me van de week gaan oriënteren op de aanschaf van een auto en wel met behulp van o.a. een zeer uitgebreid artikel over elektrisch rijden in de Volkskrant en een goed gesprek met de directeur van een automobielbedrijf bij mij in de buurt over de voor- en nadelen van de aanschaf van een elektrische auto. Uit die oriëntatie bleek onomstotelijk dat wanneer je een accurate en juiste optelling maakt van alle CO2 uitstoot die er komt kijken bij; de productie, het verzamelen van de benodigde grondstoffen, het uiteindelijke gebruik door de consument van zo´n elektrische auto en ook de afschrijving ervan t.o.v. een brandstofauto (mijn eigen auto nadert namelijk nu al de leeftijd van 25 jaar en die heeft me nog nooit in de steek gelaten) je bedrogen uitkomt.
Het is dan ook een optelsom die onmiskenbaar negatief uitpakt voor wat betreft de totale CO2 uitstoot die je als koper veroorzaakt via het aanschaffen en rijden van zo´n elektrische auto. Het stimuleren van elektrisch rijden lijkt me persoonlijk dan nu toch vooral weer zo´n ´handgreep´ die is gedaan vanuit een mondiale stilzwijgende instemming, een adhesie die behelst dat je over sommige ´maatregelen´ maar beter niet teveel kunt praten hoewel natuurlijk ook een maatregel voortvloeiend uit de algemene klimaatpaniek waarvan de achterliggende beweegredenen vooral opportunistisch van aard zijn maar welke wel een redelijke grondslag hebben. Mijn aanvankelijke enthousiasme toen ik bij de dealer naar binnen stapte heeft zich nu tegen mij gekeerd met als resultaat dat mijn eerdere zelfverzekerdheid (zoals gewoonlijk) weer eens omgeslagen is in twijfel. Zal ik toch dan maar weer de wenselijke gulden middenweg uit het oude Griekse denken gaan kiezen? Ik wil tenslotte wel blijven deugen. Een hybride dan maar? Die Aristoteles was tenslotte zo dom nog niet.
Straks mag je er niet eens meer mee rijden
https://www.bright.nl/nieuws/1133683/elektrische-auto-laadpaal-laadpalen-elektriciteit-netwerk-stroom-lader.html
Om over de winning van kobalt en nikkel benodigd voor de fabricage van de accu’s maar te zwijgen. Dat schijnt in het Verre Oosten en Afrika een regelrechte ramp te zijn. Met kinderarbeid op de koop toe. Dus zo “groen” is het allemaal niet!! Maar dat schijnt hier in het westen een “ver van mijn bed show” te zijn. Ik zet mijn vraagtekens bij het electrisch rijden.
https://www.ewmagazine.nl/kennis/opinie/2022/11/wat-duurzaam-heet-schaadt-milieu-arm-land-31182w/
Helemaal gelijk in, we kijken weg bij kinderarbeid.
Nee het winnen van olie is lekker schoon…
Dat is zeker schoner dan het winnen van kobalt en nikkel. Het winnen van olie is gebonden aan strenge milieu regelgeving en procedures.
Oké, gelukkig maar. Ik dat dit ook samenging met millieuschandalen. Opgelucht dat, dit niet zo is!
Vergeet niet dat kinderen een groot aandeel hebben in de winning van de grondstoffen, maar daar hoor je de fabrikanten niet over, dat lees je nauwelijks en de omstandigheden, zeer slecht. Er wordt een mooi verhaal opgehangen maar ondertussen….