Uitgaan

Maandelijkse Historische Rondleiding aangekondigd op Fort Erfprins

Advertentie:

Den Helder – Op Fort Erfprins start binnenkort de maandelijkse ‘Historische Rondleiding’. Het is een authentiek fort, zonder inrichting en meubilair, dat deel uitmaakt van de ‘Stelling van Den Helder’.

Het ongeveer 49 hectare grote fort is het grootste van Nederland waar de sfeer van het jaar 1810 tot 1980 nog voelbaar is. Het is gelegen op Defensieterrein van de ‘MK Erfprins’ dat nog steeds operationeel defensieterrein is en doorgaans gesloten is voor publiek. Daarom dienen belangstellenden zich vooraf aan te melden voor deze rondleiding. Dit is voorlopig alleen mogelijk via het “Online inschrijf” formulier via deze link.

De inschrijving voor de rondleiding van zaterdag 8 juni kan tot uiterlijk woensdag 5 juni, vóór 12.00 uur. Aansluiten op de dag zelf is helaas niet mogelijk. Maximaal 30 personen kunnen deelnemen en toegang tot de rondleiding is vanaf de leeftijd 14 jaar.

Persoonsgegevens
In verband met het feit dat Fort Erfprins nog steeds een operationeel fort is, is het bij aanmelding van belang om persoonsgegevens achter te laten. Bij het betreden van het fort wordt het legitimatie gecontroleerd dat bij de aanmelding is opgegeven. Bij een onjuist opgegeven legitimatie wordt toegang helaas geweigerd.

Op de dag van de rondleiding is de toegangspoort (Keelpoort) vanaf 10.00 uur geopend en deze sluit om exact 10.30 uur. Vooraf aan de rondleiding is er een introductie om 10.35 uur gevolgd door een rondleiding en het einde is om ongeveer 12:50 uur. Het fort is helaas niet geschikt voor mindervalide personen. Bezoekers worden verzocht een paar makkelijk lopende, maar wel stevige schoenen aan te trekken, in verband met ongelijke vloeren en rare drempels. In de ondergrondse ruimten is er een redelijk constante temperatuur van ongeveer 15 graden, dus zorg voor redelijk warme kleding, een jas of vest.

Toegang
De toegang tot het fort Erfprins, voor de rondleiding, is gelegen aan het einde van de Fortweg, welke te bereiken is via de Abel Tasmanstraat ter hoogte van postcode 1782TD (1) in Den Helder. Parkeren voor auto’s is mogelijk op de nabijgelegen parkeerplaats en fiets of scooter voor de toegang van het fort. Dit jaar zijn de andere rondleidingen, onder voorbehoud, op zaterdagen: 6 juli, 3 augustus, 7 september en de laatste op 5 oktober 2024.

Toon meer

Alicia Vos

Alicia Vos is weekendredacteur- / verslaggever voor Regio Noordkop en Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via de redactie, per e-mail: alicia@regionoordkop.nl en telefonisch via 0625112486.

Wellicht ook interessant

Back to top button