Den HelderPolitiek

Overbelast elektriciteitsnet ongeschikt voor teruglevering energie

Advertentie:

Den Helder – De Stadspartij Den Helder wil van het college van B&W weten of zij de inwoners van Den Helder goed genoeg op de hoogte stelt van de capaciteitsproblemen bij Liander, zodat inwoners kunnen komen tot een verantwoorde keuze om in een Zonne-energieproject te stappen.

“Er zijn plekken in onze gemeente met capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet waardoor omvormers van PV-systemen niet meer terug leveren en uitschakelen. Omvormers van de PV systemen in die wijken worden afgeschakeld op het moment dat de voltage boven de 253 volt komt. De transformator van de wijk is dan een oud model wat de voltage niet onder de 253 volt kan houden. Tijdens een Zoom-meeting kort geleden gaf een woordvoerder van Liander dit capaciteitsprobleem ook toe, vooral in het zuidelijk gedeelte van Den Helder”, zo laat de fractie van de Stadspartij Den Helder weten.

“De gemeente of Liander lijken de inwoner van Den Helder niet te informeren over het feit dat het elektriciteitsnet hier en daar niet geheel geschikt is om terug te leveren in verband met overbelasting. Liander is de netwerkbeheerder die het net geschikt moet maken om overbelasting te voorkomen”, zo geeft de Stadspartij aan, die in verband met dit capaciteitsprobleem het college van B&W meerdere vragen heeft gesteld.

Veel vragen voor B&W
De Stadspartij Den Helder is van mening dat de netwerkbeheerder de inwoner het beste kan voorlichten over welke wijken capaciteitsproblemen hebben. De fractie vraagt het college of zij bereid is aan Liander te vragen of deze een constante terugkoppeling kan geven over de wijken die capaciteitsproblemen hebben omdat het elektriciteitsnet nog niet voldoet. Het college zou ook bij Liander moeten informeren in welke buurten het elektriciteitsnet verbeterd wordt waardoor ook inzichtelijk is welke inwoners van Den Helder beter nog even kunnen wachten met het plaatsen van PV-panelen.

Verder wil de Stadspartij dat het college actiever is in het geven van actuele informatie aan inwoners. Volgens de Stadspartij moet het capaciteitsprobleem door de consument worden betaald maar zijn er ook problemen met terug leveren van door zonnepanelen opgewekte energie. “De consument moet meer betalen en kan ook minder salderen”, aldus de fractie die aan B&W vraagt of dit capaciteitsprobleem bij de consument een dubbel nadelig financieel effect oplevert en dit ontmoedigend werkt om zonnepanelen aan te schaffen. Tot slot wijst de Stadspartij naar het zuidelijke deel van Den Helder en vraagt zich af of het voorlopig wel zo voordelig is om zonnepanelen aan te schaffen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button