Hollands Kroon

Nabestaanden en ooggetuigen gezocht voor mini-documentaires over oorlogsmonumenten

Hollands Kroon – Gemeente Hollands Kroon start het project ‘Oorlogsmonumenten vertellen’. Een project om de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend en betekenisvol te houden. Bij de generatie van nu en toekomstige generaties. Zes oorlogsmonumenten zijn hiervoor uitgekozen. De verhalen achter de monumenten worden gefilmd. Hier worden mini-documentaires van gemaakt. Voor deze mini-documentaires komt de gemeente graag in contact met nabestaanden en ooggetuigen.

Met het maken van de mini-documentaires bewaren en beschermen we het oorlogserfgoed in Hollands Kroon. We spreken hiervoor met ooggetuigen van toen of de kinderen van hen. Dit kunnen verhalen zijn over bezetting, vervolging, verzet, verraad, onderduiken, maar ook verhalen over de bevrijding. Deze gefilmde verhalen zorgen voor betrokkenheid. Het zijn persoonlijke verhalen van inwoners uit eigen dorp of uit de buurt. Een stukje plaatselijke oorlogsgeschiedenis wordt bereikbaar gemaakt, doordat de gemeente op herkenbare en tastbare plekken filmt.

Herdenkingen
Oorlogsmonumenten zijn ook plaatsen voor herdenkingen, vooral op 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking. Het project ‘Oorlogsmonumenten vertellen’ is waarschijnlijk klaar in het voorjaar van 2022.

Tijdens de ontwikkeling van het project werkt gemeente Hollands Kroon samen met de basisscholen. Vooral de scholen die een oorlogsmonument hebben geadopteerd. De mini-documentaires geven basisscholen de mogelijkheid op een prikkelende manier les te geven over de moeilijke en ingewikkelde jaren 40-45. Oorlogsmonument Slootdorp, Hippolytushoef, Westerland, Anna Paulowna, Wieringerwerf en oorlogsmonument Nieuwe Niedorp zijn de monumenten die geselecteerd zijn voor de mini-documentaires.

De gemeente Hollands Kroon is voor Peter Sasburg ook niet onbekend. In 2013 werkte hij aan het project ‘Onze polder in de oorlog’. Hierin is samen met leerlingen van drie basisscholen in Middenmeer onderzoek gedaan naar de oorlog in de Wieringermeerpolder. Tot slot hebben de leerlingen onder professionele begeleiding negen ooggetuigen op plekken geïnterviewd en gefilmd. In de klas hebben ze de films zelf gemonteerd. De gefilmde verhalen zijn op een DVD gezet en er is ook een boekje met achtergrondinformatie gemaakt.

Team
Voor de ontwikkeling en uitvoering van het project ‘Oorlogsmonumenten vertellen’ ontvingen Sasburg en zijn team een financiële vergoeding van het college. Deze vergoeding komt uit het Fonds Economische en Maatschappelijke stimulering. Het team van Sasburg bestaat uit afgestudeerde jonge mensen van de Film Academie Amsterdam.

De gemeente Hollands Kroon is opzoek naar nabestaanden, ooggetuigen of mensen die connecties hebben met een van de zes aangegeven oorlogsmonumenten voor de documentaire. Via 088 321 5000 of het contactformulier van de gemeente kunnen mensen voor maandag 12 juli hun interesse aangeven.

Toon meer

Famke Mulder

Dit bericht is geplaatst door Famke Mulder. Zij is stagiair geweest bij Regio Noordkop en volgde de opleiding mediaredactiemedewerker op het Mediacollege in Amsterdam.

Wellicht ook interessant

Back to top button