Hollands Kroon

Nieuwe herdenkingspalen in Hollands Kroon herinneren aan vliegtuigcrashes

Advertentie:

Wieringerwerf/Middenmeer – Burgemeester Rian van Dam stond zaterdag 15 juni stil bij het verhaal van de omgekomen Engelse soldaten, Shand en Handley. Hun vliegtuig stortte neer in het IJsselmeer, nabij de Wieringermeerdijk. Dat meldt gemeente Hollands Kroon.

Op 20 april 1943, de verjaardag van Hitler, zaten de twee vliegeniers in de krappe cockpit van de snelle, deels houten Mosquito bommenwerper. Ze kwamen terug van een vlucht over Berlijn. Rond 02:07 uur werden zij waarschijnlijk uit de lucht geschoten door een Duitse tegenaanval. De bemanningsleden werden niet gevonden en hun lot bleef lang onduidelijk. Pas na jaren lijkt het erop dat twee eerder anoniem begraven soldaten toch aan hun identiteit gekoppeld zijn. Op hun graven staat daarom: ‘Believed to be’ (verondersteld te zijn) William P. Shand en C.D. Handley.

“Het werk dat de leden van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon verrichten, vind ik zo waardevol,” vertelt burgemeester Van Dam. “Met deze herdenkingspalen worden de plekken van de vliegtuigcrashes zichtbaar en komt het verhaal van onze bevrijding tachtig jaar geleden beter in beeld. De verhalen komen tot leven en de betrokken geallieerden krijgen een gezicht, zodat wij hen nooit vergeten. Met kennis van onze geschiedenis zijn we ons terdege bewust van het feit dat we onze vrijheid moeten koesteren en beschermen.”

Tweede herdenkingspaal
Op dezelfde dag werd een tweede herdenkingspaal onthuld ter ere van vijf neergekomen Canadese vliegeniers. Meer informatie over deze en andere herdenkingspalen is te vinden op de website van Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon.

In mei onthulde wethouder Mark Versteeg ook een herdenkingspaal. Deze herdenkingspaal in Kolhorn is geplaatst ter herinnering aan de bemanning van de Liberator bommenwerper die op 31 maart 1945 neerstortte.

Bron: Gemeente Hollands Kroon.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button