Den Helder – De bespreking van een document dat mensen met elkaar moet verbinden, zorgde maandagavond voor verdeeldheid in de Helderse raadscommissie maatschappelijke ontwikkeling. In dat document, de lokale inclusie agenda voor de gemeente Den Helder, staat wat er moet gebeuren om te komen tot een inclusieve samenleving waarbij iedereen volwaardig meedoet. Een meerderheid vond het stuk eigenlijk niet goed genoeg, maar besloot aan het einde van de bespreking er toch maar mee in te stemmen.
Een deel van de raadscommissie oordeelde dat niet ‘iedereen’ in het stuk genoemd wordt en dat het doel daarmee per definitie niet gehaald kan worden. De fracties van D66 en Beter voor Den Helder misten de doelgroep jongeren in de lokale inclusie agenda, zoals wethouder Tessa Augustijn deze had opgesteld. Raadscommissielid en voormalig JAR-lid Joris Schutte (BvDH) vond het voorstel niet besluitrijp, omdat de jongerenadviesraad niet betrokken is bij de totstandkoming ervan. De PVV, Fractie Pastoor en Samen Actief namen het juist op voor de ouderen in Den Helder, die ook niet in het stuk zijn meegenomen. Ook statushouders verdienen volgens de Helderse fractie van de PVV meer aandacht.
Henriëtte Weerstand-Slot, fractievoorzitter van de VVD Den Helder, legde de vinger op de zere plek: “Eigenlijk zorgt deze inclusie agenda voor nog meer verdeeldheid. Er worden maar een paar doelgroepen genoemd en in mijn optiek is het juist de bedoeling dat we allemaal meedoen. Als ik lees dat er een internationale vrouwendag is, dan denk ik: waar is de internationale mannendag dan? Ik vind het een heel lastig stuk.”
Extra aandacht
Wethouder Augustijn vertelde waarom veel doelgroepen ontbreken in het stuk. “Sommige mensen beginnen met een achterstandspositie en daar is deze agenda voor. De stad is er voor iedereen, maar juist de doelgroepen die we hier benoemen zien we als doelgroepen die extra aandacht moeten krijgen.” Wat betreft ouderen zei Augustijn dat er al veel maatschappelijke organisaties zijn die aandacht aan hen besteden.
De fracties van GroenLinks en het CDA sloten zich aan bij de woorden van de wethouder. “Voor groepen als statushouders, jongeren en ouderen is al apart beleid. Voor lhbti’ers bijvoorbeeld niet. Zij verdienen extra aandacht”, zei Narita Derks (GroenLinks). Namens het CDA voegde Jaap Corporaal daaraan toe: “Helaas is het zo dat bepaalde mensen gediscrimineerd worden. Daarom is dit zo belangrijk.”
De kritische fracties bleven echter bij hun standpunt: inclusie is voor iedereen en het huidige document schiet daarin tekort. Wethouder Augustijn legde daarom een keuze voor: met het opgestelde document aan de slag en daar op voortborduren, of het voorstel intrekken om de input van de raadscommissie er eerst in te verwerken. De commissieleden kozen voor het eerste. “Dan hebben we in ieder geval iets”, klonk uit de zaal.
Zo’n gemeenteraad begrijpt niet dat zo’n inclusie agenda marxistische dwang is dat ook nog bepaalt wie verbannen wordt .