Politiek

Samen Actief is de beoogde nieuwe coalitiepartner in Den Helder

Advertentie:

Den Helder – De Helderse fractie Samen Actief is de beoogde nieuwe coalitiepartner van de VVD, PvdA, Stadspartij, ChristenUnie, GroenLinks, D66 en het CDA. Dat bevestigt formateur Pim Visser. De acht fracties gaan deze dinsdagavond inhoudelijk met elkaar in gesprek.

De fractievoorzitter van Samen Actief, Kees Bazen, zegt het gesprek op een “constructieve manier” in te gaan. Onderwerpen die zijn fractie belangrijk vindt, zijn onder meer dierenwelzijn en de HUB in Julianadorp. Bazen heeft ook twee wethouderskandidaten ter beschikking. “Dat is het voordeel van het hebben van een fractie met veel capabele mensen”, aldus Bazen. Welke van de twee hij naar voren schuift, is afhankelijk van de portefeuilleverdeling.

De vorige formatieronde, geleid door Beter voor Den Helder, deed Samen Actief niet mee. Nu zijn de rollen omgedraaid: Beter voor Den Helder zit niet meer aan tafel en Samen Actief lijkt hun plekje in de coalitie van de gemeente Den Helder over te nemen. Als de ‘overgebleven coalitie’ en Samen Actief er uit komen, hebben zij een raadsmeerderheid van 17 zetels. Dat is drie zetels minder dan de vorige coalitie (met BvDH).

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

11 reacties

 1. Die ‘zeven dwergen’ coalitie gaat zichzelf wel om zeep helpen hoor . Laat die verkiezingen nu maar komen . Oknhr

 2. Nieuwe Coalitie: Oude Problemen?
  Natuurlijk zal er gejuich klinken uit de overgebleven coalitie nu Samen Actief zich aansluit bij de VVD, PvdA, Stadspartij, ChristenUnie, GroenLinks, D66 en het CDA. Maar ik vraag me af hoe het zit met het vastgelopen coalitieakkoord en de wens om de daarin genoemde projecten uit te voeren. Zijn we niet gewoon oude wijn in nieuwe zakken aan het gieten?

  De vorige formatieronde liep vast omdat Beter voor Den Helder weigerde Remco Duijnker als wethouder los te laten. Nu lijkt Samen Actief de reddende engel te zijn, maar hoe lang duurt het voordat ook zij botsen met de rest? Kees Bazen van Samen Actief praat nu over een “constructieve manier” van onderhandelen en heeft zelfs twee wethouderskandidaten klaarstaan. Maar constructieve gesprekken alleen lossen de diepe verdeeldheid niet op.

  Wat gebeurt er met de controversiële projecten zoals de Seasaw en het hotel op Willemsoord? Dezelfde partijen die nu juichen, waren eerder tegen deze plannen. Gaan ze hun principes nu zomaar overboord gooien? Dit roept serieuze vragen op over de integriteit en de echte motivatie van deze politici.

  De nieuwe coalitie heeft weliswaar een meerderheid van 17 zetels, maar dat zijn er drie minder dan de vorige coalitie met Beter voor Den Helder. Dit betekent dat de marges dun zijn en dat elke vorm van onenigheid weer tot een crisis kan leiden.

  Het is zorgwekkend om te zien hoe snel partijen van standpunt veranderen om aan de macht te blijven. Het echte probleem is niet opgelost, alleen tijdelijk verdoezeld. We moeten ons afvragen of deze coalitie wel echt stabiel is of dat we binnenkort weer in een politieke chaos belanden.

  1. De CU is hooguit gedoogpartner van de coalitie, maar maakt geen deel uit van de coalitie! Dus gaat het om verhouding 16/15.

   De opmerking; “Nieuwe coalitie, oude problemen” is allemaal prima. Maar dan moet ook de opmerking worden gemaakt dat de “oude” oppositie stil blijft zitten en helemaal niets onderneemt..

   Waarom is er door de oppositie nog geen extra raadsvergadering aangevraagd, om te debatteren over de formatie…
   Waarom is er door de oppositie nog geen oppositievergadering belegd, om een oppositiestrategie te maken…
   Waarom is er door de oppositie nog geen oppositievergadering belegd, om te kijken of ze zelf een coalitie kunnen vormen..

   Zo moeilijk is het niet om een oppositievergadering te beleggen.. 1 telefoontje naar de bode om een vergaderkamer te reserveren.. En wat telefoontjes naar de fractievoorzitters van de oppositie..

   Je kunt namelijk overal tegen zijn, en op je kont blijven zitten.. De favoriete bezigheid van de huidige oppositie!
   Met één uurtje per maand in een vergadering gaan zitten, en daarna je salaris opstrijken bereik je natuurlijk helemaal niets.

   Politiek is een vak, en dat betekend dat je ook moet werken voor je centen..

   Als op 10 juni een debat wordt geblokkeerd over de formatie, dan kom je als oppositie op 11 juni bij elkaar. En zet je minimaal 7 handtekeningen onder een spoedvergadering met als onderwerp een debat over de formatie. Dan voer je je taak als oppositie uit..

   Maar het is stil vanuit de oppositie. En door die stilte is de oppositie medeverantwoordelijk voor de politieke chaos..
   Waar blijft het constructieve gesprek tussen de oppositie? Waar is Behoorlijk Bestuur? Waar is Fractie Pastoor? Waar is de PVV?

   De oppositie had in theorie eind van deze week een coalitieakkoord kunnen presenteren.. Als de oppositie zo slim was geweest om elkaar op 11 juni elkaar te bellen.. Maar nee, ze zitten blijkbaar liever op hun kont, dan dat ze wat doen..

 3. In mijn ogen speelt Kees Bazen met vuur om als tweemansfractie hier mee akkoord te gaan. Ga niet een integer mens als Marinus Vermooten bedonderen als mederaadslid in je Partij want dan is die weg ook en gaat hij voor zichzelf in de Raad.

 4. Samen Actief haakte in de vorige formatieronde onder leiding van Beter voor Den Helder direct af omdat er volgens fractievoorzitter Kees Bazen te snel over de poppetjes, ofwel de wethouderskandidaten werd gesproken. Zijn commentaar was destijds: “Samen Actief wilde niet in gesprek met Beter voor Den Helder, omdat in de eerste vragen al over een wethouderskandidaat werd gesproken. Wij willen het hebben over het coalitieakkoord en het fatsoenlijk besturen van de gemeente.´

  Tegen dat licht bezien is het verbazingwekkend dat Bazen nog voordat de fractie vanavond de ongetwijfeld constructieve besprekingen ingaat reeds duidelijk maakt dat Samen Actief beschikt over maar liefst twee geschikte wethouderskandidaten, volgens hem ‘het voordeel van het hebben van een fractie met veel capabele mensen.’

  Onbetrouwbare baantjesjagers, dat zijn het, die politici. Lieden die de gemeenschap op hoge kosten jagen door hun zucht naar een goed betaalde en statusverhogende functie als wethouder. Hoeveel heeft Den Helder er al niet…? Eigenlijk is het te triest voor woorden. Ben blij dat ik de vorige gemeenteraadsverkiezingen niet heb gestemd…..

  1. Als U mocht overwegen om weer te gaan stemmen dan misschien op Behoorlijk Bestuur!

  2. GH. Wel jammer deze jongen had er net 13 tekort en uit een onmogelijke positie 150 stemmen te halen bij Behoorlijk Bestuur had het niet veel gescheeld of ik had in de Raad gezeten.

   1. Ach, wees blij dat dit lot u bespaard is gebleven en u geen deel uitmaakt van die zelfingenomen kliek, die meent de gemeenschap te dienen, maar vooral in zijn nopjes met zijn eigen voortreffelijkheid. En bedenk dat het uitlaten van een hond een zinvollere bezigheid is dan het bedrijven van politiek op lokaal niveau. Het is zeker beter voor de gemoedsrust en het in stand houden van een positief zelfbeeld…. Alleen jammer van die raadsvergoeding van om en nabij de 1500 euro bruto per maand, dat dan weer wel….

    1. Ah ik zie het al. U kent mijn hond van mijn uitlaat rondje. Ach voor het geld had ik het toch niet gedaan. Deze jongen red zich wel.

     1. Ik geloof direct dat u een aardige hond heeft, een hond die we eigenlijk allemaal zouden moeten kennen vanwege zijn ongetwijfeld innemende karakter, maar ik kan me helaas niet herinneren dat ik ooit kennis met hem heb gemaakt…
      En dat u zich wel redt, en ‘het’ niet voor het geld zou doen, zoals u laat weten, dat neem ik natuurlijk meteen van u aan! Wie ben ik om te twijfelen aan uw goede intenties…..? Zolang u geen politicus bent, ben ik bereid om u te geloven tot het tegendeel blijkt. Bent u er wel een, dan geloof ik u bij voorbaat niet…. Door schade en schande wordt een mens wijs, zullen we maar zeggen.

      .

 5. Gevraagd.. Eén Zakkenvuller, die voor 1,5 jaar in een nieuw te vormen college zijn zakken wil vullen namens Samen Actief… En er hebben blijkbaar al twee mensen zich aangemeld voor deze functie.

  Want meer zal de fractie van Samen Actief niet bereiken in een nieuwe coalitie, met een oud dichtgetimmerd coalitieakkoord.
  Je kunt wel als Samen Actief in een constructief gesprek gaan zitten, maar dan moet je wel de achterban/stemmers van Samen Actief iets te bieden hebben…

  Want een Hub in Julianadorp (mini gemeentehuis, met een balie voor o.a. Paspoorten en vergunningen) is geen onderwerp meer van discussie. Net als de bouw van een nieuwe wildopvang bij de Helderse vallei. Beide moeten er volgens een grote meerderheid van de raad komen, en het wachten is alleen nog op de uitvoering daarvan… Voor de Wildopvang ligt dit besluit al sinds 2013.

  Met door de Samen Actief genoemde punten, bereiken ze dus helemaal niets, wat nieuw is. En nergens horen we onderwerpen wat goed is voor hun achterban de ouderen in onze stad… Want daar zijn ze immers voor opgericht. Maar ook daar mogen ze waarschijnlijk niets in veranderen vanwege een dichtgetimmerd coalitieakkoord die niet bespreekbaar is.

  Samen Actief is tegen de Seasaw, maar zal met het oude dichtgetimmerde akkoord voor moeten gaan stemmen.
  Samen Actief is tegen Hotel “TUIN”*, maar zal met het oude dichtgetimmerde akkoord voor moeten gaan stemmen.
  Samen Actief is tegen het Dijkkwartier, maar zal met het oude dichtgetimmerde akkoord voor moeten gaan stemmen.

  Maar met een dicht getimmerd coalitieakkoord, die ze moeten ondertekenen. Zullen ze wel moeten instemmen met deze 3 onderwerpen.
  Je moet als politieke partij niet in een coalitie willen stappen, waar je niet of nauwelijks mag onderhandelen…

  En je moet als partij eens achter je oren gaan krabben, als een coalitieakkoord niet mag worden heronderhandeld. Wat voor belangen zitten hierachter? En dan ook voornamelijk wie houden die belangen in stand?

  Opper bijvoorbeeld eens dat een hotel op Willemsoord gebouwd mag worden, onder voorwaarde dat de bouwer en ontwikkelaar meer dan 5 hotels moeten hebben gebouwd van een willekeurige hotelketen. En dat er geen bestaande Helderse horeca naar dit nieuw te bouwen pand mag verhuizen. U zult zien dat het draagvalk zal als sneeuw voor de zon verdwijnen binnen de coalitie.

  Voeg een regel toe aan het bestaande coalitieakkoord, dat de boetes die (keten)partners nog aan de gemeente moeten betalen ook geïnd worden. Of dat (keten)partners hun rekening betalen, omdat zij maatschappelijk vastgoed nu commercieel willen verhuren. De eerste rekening van € 320.000 kan meteen worden geschreven… Wat meteen gestort worden naar het potje begrotingstekort, zodat de burger minder hoeft bij te dragen.

  Maar ja, het huidige college en geld weghalen bij (keten)partners mag natuurlijk niet vanwege persoonlijke belangetjes, immers was het anders al lang gebeurt. Gratis geld, van de burger die al jaren niet wordt gegeind.

  Dus Samen Actief, ook u bent daar straks medeverantwoordelijk voor… Dempen van de beerput!

  Oppositie, hebben jullie er al eens over nagedacht dat jullie nu in de meerderheid zijn? Zijn jullie (BvDH – 5 zetels, Behoorlijk Bestuur 4 – zetels, Fractie Pastoor – 3 zetels, PVV – 2 zetels, en SA – 2 zetels en CU – 1 zetel) al bij elkaar gaan zitten om over de huidige politieke situatie te praten?

  Als jullie nog geen oppositieoverleg hebben gevoerd, dan moeten jullie je diep en diep schamen! Want in de politiek probeer je niet alleen in een coalitie samen te werken, maar probeer je ook één blok te vormen als je bij de oppositie hoort…

  Want als de coalitie een dichtgetimmerd coalitieakkoord niet wil openen om veranderingen aan te brengen. Dan moeten jullie eindelijk zelf eens het voortouw gaan nemen, en binnen twee weken een nieuw coalitieakkoord op tafel leggen.

  (* Helder Onafhankelijk! gaat vanaf nu Hotel de Kleine Werf die op Willemsoord moet komen, Hotel TUIN noemen. Den Helder heeft een hotel genaamd “De Werf”. Volgens wetgeving mag je geen gelijkende namen hebben bij twee verschillende bedrijven in dezelfde branche, waar een concurrerend conflict kan ontstaan. En dat is in geval van de gekozen naam “de Kleine Werf” het geval.)

Wellicht ook interessant

Back to top button