Den Helder

Scholen aan Zee opnieuw beste havo-school bij nationale finale Olympiade

Advertentie:

Den Helder – De leerlingen van Scholen aan Zee hebben tijdens de nationale finale van de Interdisciplinaire Junior Science Olympiade (IJSO) wederom bewezen tot de besten van Nederland te behoren. Ze werden voor de derde keer eerste bij het jaarlijkse evenement, gericht op jongeren onder de vijftien jaar en op de vakken biologie, scheikunde en natuurkunde.

De IJSO trok meer dan duizend gemotiveerde havo- en vwo-leerlingen. Uitgebreide kennis van alle drie de vakgebieden is een vereiste. Lucas Selie, havoleerling van Scholen aan Zee, blonk uit door zijn plek in de top 24 landelijke finalisten te bemachtigen.

De IJSO is een wedstrijd op het gebied van science (biologie, natuurkunde en scheikunde) voor havo- en vwo-leerlingen van vijftien jaar of jonger. Het belangrijkste doel van de IJSO is het uitdagen en stimuleren van geïnteresseerde en getalenteerde derdeklassers van havo en vwo op het gebied van bèta en techniek. Meedoen kan leerlingen helpen bij het maken van een geschikte profielkeuze. Ook leerlingen die in de bovenbouw zitten en voldoen aan het leeftijdscriterium mogen meedoen.

Onderdelen
De olympiade bestaat uit een schriftelijke voorronde van honderd minuten op de eigen school, een nationale eindronde van één dag met theoretisch en praktisch werk en een internationaal deel met drie toetsen: een toets met meerkeuzevragen, een toets met open vragen en een practicumtoets. De IJSO is een initiatief van Masno Ginting uit Indonesië. De eerste IJSO werd in 2004 gehouden in Jakarta. Nederland doet mee vanaf de tweede IJSO in Yogyakarta. In 2017 was Nederland organisator van de veertiende IJSO.

De inzet en prestaties van Scholen aan Zee zijn niet onopgemerkt gebleven. “We zijn wederom bevestigd als een van de top havo-scholen in Nederland”, vertelt de trotse docent Kyra Gijzen van locatie Lyceum aan Zee. “Dit is de derde keer dat we deze eer mogen claimen, hoewel niet opeenvolgend, wat een duidelijk bewijs is van de kwaliteit van ons bèta-onderwijs.” De heer Jansen, die tijdens de prijsuitreiking aanwezig was, benadrukte eveneens dat Scholen aan Zee altijd vooraanstaand is in de havo-categorie.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button