Den HelderHollands Kroon

Zonnepanelen populair in Hollands Kroon en Den Helder: sterke stijging in 2023

Advertentie:

Den Helder/Hollands Kroon – 36,6 procent van de huishoudens in de gemeente Den Helder beschikte in 2023 over zonnepanelen. In Hollands Kroon ligt dit percentage met 42,2 procent even hoger. Dat blijkt uit een analyse van nieuwe CBS-data door energiebedrijf Zonneplan.

In Den Helder waren vorig jaar 10.528 daken bedekt met zonnepanelen, een stijging van 16,4 procent ten opzichte van 2022, toen dit aantal 9.042 bedroeg. In Hollands Kroon steeg het aantal huizen met zonnepanelen van 7.827 in 2022 naar 9.266 in 2023, een stijging van 18,4 procent. In buurgemeente Schagen had 39,9 procent van de woningen zonnepanelen in 2023, terwijl op Texel het percentage op 34,4 lag.

Net als in 2022 was Uitgeest ook vorig jaar de Noord-Hollandse gemeente waar zonnepanelen het populairst zijn. Maar liefst 54,2 procent van de woningen in Uitgeest wekt inmiddels eigen zonnestroom op.

Onzekerheid
Waar zonnepanelen vorig jaar nog gretig aftrek vonden, is de animo voor het ‘zwarte goud’ de afgelopen maanden flink afgenomen. Er is veel onzekerheid over het rendement, nu energiebedrijven terugleverkosten invoeren en het nieuwe kabinet de salderingsregeling wil afschaffen. Zonneplan heeft berekend wat de impact daarvan is. De conclusie: wie in 2024 zonnepanelen aanschaft, verdient deze binnen zes jaar terug, zelfs wanneer er terugleverkosten betaald moeten worden. “Bij een verwachte levensduur van 25 tot 30 jaar zijn zonnepanelen dus een investering waarover je niet lang na hoeft te denken”, aldus Zonneplan.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

3 reacties

 1. Het is niet helemaal duidelijk of dit een redactioneel stuk is van regionoordkop, of dat het een reclame uiting is van een zonnepanelen bedrijf, die geld probeert te verdienen..

  Dat er in Den Helder op 36,6% van de daken zonnepanelen liggen is prima.. Echter de vraag die gesteld moeten worden zijn al die panelen wel aangesloten.. Er zijn namelijk in Den Helder complete straten met zonnepanelen op het dak, waarbij niet alles is aangesloten.

  Daarnaast heeft een deel van de mensen de zonnepanelen in de maag gesplitst gekregen.. Door hun woningbouwvereniging, en betalen daar z’n € 25,00 per maand voor..

  Op zich prima, maar de huurders verdienen de zonnepanelen daarmee niet terug.. Want de woningbouw vereniging stop niet na circa 10 jaar met het innen van die € 25,00. Maar huurders betalen over 12 jaar nog steeds € 25,00 per jaar. En zodra de salderingsregeling is komen te vervallen, zal u netto dus meer gaan betalen aan uw energie. Omdat er dan voor reeds afbetaalde zonnepanelen, nog steeds huur moet worden betaald.

  Helder Onafhankelijk! is van mening dat iedere inwoner van Den Helder mee moet kunnen doen aan verduurzaming. Maar Helder Onafhankelijk is wel tegen het verdienmodel die de woningbouwverenigingen hebben bedacht op de zonnepanelen..

  Want ze hebben in beginsel wel gezegd dat de panelen “Gratis” zouden zijn, en dat u € 25,- korting kreeg op de huur.. Echter is dat al binnen 2 jaar verdampt met de huurverhogingen, die hoger lagen als bij andere wooncorporaties..

  1. Helder Onafhankelijk er klopt helemaal niets van jullie berichtgeving, bij Woningstichting betaalt niemand voor zijn zonnepanelen.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button