112Hollands Kroon

Eis acht maanden celstraf voor ernstig ongeluk Wieringerwerf

Adverentie

Alkmaar – “Ik voel me wel schuldig. Maar het ongeluk was toch wel gebeurd. Ook al had ik niet achter het stuur gezeten. Het ligt in Gods hand.” Dat zei de 37-jarige G.C. dinsdag bij de rechtbank in Alkmaar. Het Openbaar Ministerie verdenkt de Roemeense man van het veroorzaken van een zwaar ongeval in Wieringerwerf op 26 mei 2020, waarbij twee mannen om het leven kwamen en vijf anderen zwaargewond raakten.

De officier van justitie eiste acht maanden celstraf tegen de man en een rijverbod van twee jaar. Ze vindt dat het ongeluk zijn schuld was. Volgens de aanklager reed de verdachte 80 kilometer per uur op een weg waar de maximum snelheid 60 kilometer per uur bedraagt. De vrouw in de personenauto reed 90 kilometer per uur, zo bleek uit onderzoek. Op de provinciale weg mag je 80 kilometer per uur rijden.

De Roemeen bestuurde een busje, waarin acht passagiers zaten. Het waren arbeidsmigranten uit Roemenië, die hij ’s morgens vroeg naar hun werk in de kassen bracht. De verdachte reed volgens de officier van justitie met hoge snelheid over het Wagenpad in Wieringerwerf. Op de kruising met de N240 kwam hij in botsing met de 23-jarige bestuurster van een personenauto. Zij raakte ernstig gewond.

Gordel
De inzittenden van het busje droegen allemaal geen gordel, behalve de bestuurder zelf. “Ik heb ze erop aangesproken, maar het was hun eigen verantwoordelijkheid”, zei de verdachte hierover. Twee mannen werden uit de bus geslingerd. Een 44-jarige man kwam in een weiland terecht en overleed ter plaatse. Het busje en de personenauto kwamen na de botsing in een sloot terecht. Een 25-jarige man kwam onder de bus terecht en overleefde het ongeluk ook niet. Vier inzittenden van de bus raakten zwaar gewond en kwamen in het ziekenhuis terecht.

De verdachte zei bij de rechtbank dat hij de personenauto over het hoofd had gezien. Hij zei dat hij wel naar links had gekeken, maar volgens een aantal inzittenden uit de bus was dat niet zo. Ze vonden dat de man veel te hard had gereden. Op een aantal van hen kwam hij gestrest over. “Dat klopt niet”, zei de verdachte. “Ik ervaar niet gauw stress. Zeker niet achter het stuur, dat is voor mij heel ontspannend. Ik weet niet waarom ze die indruk hadden.”

Afgeleid
Hij was niet onder invloed van alcohol of drugs geweest. Wel denkt de officier van justitie dat hij werd afgeleid door de navigatie op zijn mobiele telefoon. De persoon die naast hem zat, had die telefoon in zijn hand. De bestuurster van de personenauto zag het busje op het laatste moment met volle vaart op zich afkomen. Ze kon het voertuig niet meer ontwijken. De vrouw heeft nog steeds last van de gevolgen van het ongeluk.

Nabestaanden en slachtoffers hebben claims ingediend van honderdduizenden euro’s. De officier van justitie vindt die vorderingen niet goed onderbouwd en meent dat de rechtbank ze af moet wijzen.

De verdachte zei dat hij de straf van de rechtbank zal accepteren. De rechtbank doet 1 augustus uitspraak

Geschreven door: Jeannine Verhagen

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button