
Texel/Den Helder – Arian Minderhoud heeft dit jaar de rol als voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van woningcorporatie Woontij overgenomen van Pedro Sayers. Woontij, actief op Texel en in Den Helder, heeft de maatschappelijke opdracht om te zorgen voor betaalbare woningen voor kwetsbare doelgroepen; diegenen die er zelf niet goed in kunnen voorzien. De RvC controleert of het bestuur de juiste richting opgaat wat betreft het vervullen van die opdracht. In gesprek met Regio Noordkop vertellen Arian en Pedro hoe zij daar als voorzitter invulling aan geven/gaven en de uitdagingen die er bij horen.
Pedro Sayers heeft tijdens zijn voorzitterschap veel aandacht besteed aan de strategieontwikkeling van de organisatie. Daarbij legde hij de nadruk op de behoeften van de huurders. “Ik vond dat Woontij dichter bij de huurders moest gaan staan. Dat zijn de belangrijkste stakeholders, dus die moeten we betrekken bij wat we doen”, vertelt de oud-voorzitter. Een concreet voorbeeld van de toepassing van deze strategie is het project De Tuunen op Texel, waar Woontij samen met de toekomstige bewoners bepaalde wat voor soort huizen er gebouwd moesten worden. Aan de andere kant is een duidelijke visie volgens Pedro noodzakelijk voor het maken van keuzes als woningcorporatie. “Een paar jaar geleden was er een mogelijkheid om in de middenhuur te gaan zitten, maar toen hebben we vanuit strategisch opzicht besloten dat niet te doen. Bij de mensen met lage inkomens is de vraag gigantisch en dat is nu juist onze doelgroep”, aldus Pedro.
De afgelopen acht jaar heeft Woontij aanzienlijke ontwikkelingen doorgemaakt. Zo is het aantal woningen van Woontij op Texel met meer dan tien procent gestegen. Dit vroeg echter veel van de organisatie, zo blijkt uit het gesprek met de oud-voorzitter. “De taak van de RvC is om bij elke volgende stap te kijken of de organisatie het aankan. Niet alleen op financieel gebied, maar ook of we de expertise in huis hebben om het proces goed te doorlopen en te beheersen. Dat is in mijn tijd één van de zorgpunten geweest”, vertelt Pedro. Hij noemt twee projecten waarbij Woontij veel geld verloren is, omdat onvoldoende rekening was gehouden met bepaalde risico’s. “Dat waren beide dingen die we nooit eerder gedaan hadden, dus we waren niet goed op de hoogte van die risico’s.” De oud-voorzitter zegt dat niet alleen het bestuur daarvan geleerd heeft en de organisatie en werkwijze heeft aangepast, maar de RvC ook. Zo heeft Pedro geleerd meer door te vragen en te werken vanuit het MIDEZ (mag ik dat even zien) principe. Hij benadrukt immers: “Wij moeten in dat soort situaties onze taak zeer goed uitvoeren. Zoiets mag zich niet herhalen.”
Frisse blik
Pedro vindt het jammer dat zijn tijd bij Woontij er op zit, maar ziet ook het belang van een nieuwe voorzitter: “Een frisse blik is goed voor de organisatie. De voorzitter van de RvC geeft richting en het is goed dat er eens in de zoveel tijd iemand komt die op een andere manier naar zaken kijkt.” Welke frisse blik brengt Arian Minderhoud mee naar Woontij? Hij zegt vooral door te gaan met de koers die Pedro heeft ingezet en te focussen op de maatschappelijke opdracht. De nieuwe voorzitter wil bijvoorbeeld voorkomen dat Woontij afwijkt van haar missie door projecten te gaan doen die meer ‘sexy’ zijn. “Nieuwbouw is altijd aantrekkelijker dan onderhoud of verduurzaming, maar je moet goed bij de les blijven en focussen op de primaire taakstelling”, licht hij toe.
Wat betreft de taak van de voorzitter van de Raad van Commissarissen, zegt Arian zich ervan bewust te zijn dat er een dunne lijn zit tussen toezicht houden en te veel willen sturen. “Als toezichthouder hebben wij in eerste instantie niets te zeggen over de interne organisatie, daar is de directeur-bestuurder verantwoordelijk voor. Toch kan het soms goed zijn om met elkaar over dat soort dingen te praten. Eén van de taken van de RvC is immers ook het zijn van sparringpartner voor de directeur-bestuurder. Tegelijkertijd moet je daarbij voorkomen dat je in elkaars vaarwater gaat zitten.” Al met al is de kersverse voorzitter enthousiast over zijn nieuwe rol en de uitdagingen die het met zich meebrengt. “Het is leuk om maatschappelijk betrokken te zijn en te leren van nieuwe ervaringen. De sociaal-maatschappelijke opdracht van Woontij spreekt me aan en ik wil daar graag aan bijdragen”, aldus Arian.