Den Helder

Voorpremière nieuwe documentaire Frans Bromet in School 7

Advertentie:

Den Helder – In september zendt de KRO-NCRV op NPO2 ‘Verstopt’ uit, de nieuwe documentaire van Frans Bromet. Dinsdagavond 1 september is er een unieke voorvertoning van deze film in School 7. Bromet is die avond zelf aanwezig om vragen te beantwoorden. En ook de hoofdrolspelers Eduard en Vera zijn present.

Wie de woning van Eduard van Dijk (78 jaar) binnentreedt, komt in een andere wereld terecht. Honderden geschiedenisboeken, snuisterijen, schilderijen, plastic tassen vol papieren bevolken de ruimte. Het appartement is een museale uitdragerij en nauwelijks begaanbaar. Zelfs een bed past er niet meer in. Wanneer Eduard ten val komt en de kluts kwijtraakt, trekt zijn goede vriendin Vera aan de bel.

In de documentaire ‘Verstopt’ ontmoet filmmaker Frans Bromet Vera en Eduard wanneer zij beginnen met het opruimen van de woning. Het doel is om het huis weer bewoonbaar te maken maar daarvoor moeten de volgestouwde kamers volledig op de schop. Waar Vera stoïcijns te werk gaat, roept elk afzonderlijk voorwerp bij Eduard een emotionele herinnering op. Tussen de vele boeken over de Tweede Wereldoorlog zit één boek dat hem in het bijzonder heeft geraakt: “Nacht und Nebel”. Een autobiografische vertelling van Floris Bakels, een medegevangene van Eduard’s vader, die verwijst naar de speciale Duitse concentratiekampen die zijn opgericht om verzetsmensen van de aardbodem te laten verdwijnen. Nacht und Nebel was een speciale strafklasse tijdens de Tweede Wereldoorlog om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Deze strafklasse werd ingesteld door de “Chef des Oberkommando der Wehrmacht” veldmaarschalk Wilhelm Keitel in opdracht van Adolf Hitler. Eduard is twee als zijn vader verdwijnt en nooit meer terugkeert. De verhalen uit “Nacht und Nebel” branden op zijn netvlies en raken hem tot op het bot. Bromet reist af naar Duitsland en bezoekt de plekken uit het boek. Hij vraagt zich af hoe de geschiedenis van de verdwenen vader zich verhoudt tot het teruggetrokken leven van Eduard.

De voorpremière van “Verstopt” is gratis te bezoeken op maandag 1 september in School 7. De aanvang is 19:30 uur. In verband met het beperkte aantal plaatsen is vooraf reserveren verplicht. Dan kan via www.kopgroepbibliotheken.nl

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button