Cultuur/NatuurNoord-Holland

Web-expositie ‘Piramiden in de polder’ nu te zien

Advertentie:

Noord-Holland – De Kop van Noord-Holland is goed vertegenwoordigd in de nieuwe web-expositie ‘Piramiden in de polder’ van fotograaf Heleen Peeters. In de expositie voor de Provinciale Atlas worden de karakteristieke stolpboerderijen in Noord-Holland vastgelegd. Een boerderij in Hippolytushoef staat centraal en er is aandacht voor een gebouw in Burgerbrug dat momenteel gerenoveerd wordt. Daarnaast heeft Peeters de stolpbrug in Sint Maartensbrug mooi in beeld gebracht.

Stolpboerderij in Burgerbrug

De provincie Noord-Holland zet zich al langer in om herbestemming van stolpboerderijen te stimuleren. Zo is er een stolpenwaarderingskaart opgesteld waarin de cultuurhistorische waarde van alle stolpen in de provincie wordt geĆÆnventariseerd en uitgedragen. “Hoe meer kennis en waardering er is voor de stolpen, hoe groter de inspanning van gemeenten en eigenaren om deze unieke gebouwen te behouden voor de toekomst”, aldus de provincie.

Peeters kreeg daarom in 2020 opdracht van de provincie om de boerderijen te gaan vastleggen. Hierbij werd haar gevraagd niet alleen de uiterlijke vorm vast te leggen, maar juist ook hoe deze gebouwen worden gebruikt, en er van binnen uitzien. De boerderijen vervullen tegenwoordig meerdere functies. Er zijn stolpen die nog als boerderijen fungeren, maar ook die zijn omgebouwd tot woonhuizen, trouwlocaties, Bed & Breakfasts, vergaderruimtes of zelfs moderne coƶperatieve woonvormen.

De expositie is online te zien bij het Noord-Hollands Archief. Daarnaast zijn er nog meer foto’s terug te vinden en in print te koop op de website van Heleen Peeters.

Stolpbrug in Sint Maartensbrug
Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button