Sport

Windraam voor langste eendaagse kitesurftocht ter wereld zaterdag weer open

Opbrengst voor Hartstichting richting 1 miljoen euro

Adverentie

Den Helder – Het windraam van de iconische kitesurftocht Hoek tot Helder is vanaf zaterdag 19 augustus weer geopend. Met dit unieke sportevenement in de wereld wordt geld opgehaald voor de Hartstichting. Deze editie was in een recordtijd van 1 minuut uitverkocht en het ziet er naar uit dat ook de opbrengst weer records gaat breken.

“Het is voor de 500 deelnemers nu wachten op een dag met de perfecte weersomstandigheden om het evenement door te laten gaan”, zegt Martijn van Dijk, bedenker en organisator van het event. Het windraam, de periode dat Hoek tot Helder gehouden kan worden, is geopend tot 5 november. Hoek tot Helder is met 130 kilometer de langste eendaagse kitesurftocht van de wereld. De tocht wordt gevaren langs een gure en klotsende Noordzee.

Het evenement is inmiddels uitgegroeid tot een bucketlist-event voor kitesurfers uit heel Europa en zelfs daarbuiten. Pas 48 uur van tevoren wordt bekend wanneer deze tocht begint. De titanenstrijd vergt uithoudingsvermogen, kracht en doorzettingsvermogen van de kiters die hiervoor maanden hebben getraind.

Sven Kramer
Aan de afgelopen edities van Hoek tot Helder deden deelnemers van allerlei niveaus mee. Kitesurfgrootheden als Kevin Langeree, Lasse Walker en Gijs Wassenaar bijvoorbeeld. Ook presentator Beau van Erven Dorens en olympisch schaatskampioen Mark Tuitert verschenen aan de start. Dit jaar waagt ook meervoudig olympisch, wereld- en Europees schaatskampioen Sven Kramer zich voor het eerst aan deze barre kitesurftocht. “Voor mij is het persoonlijk een spannende nieuwe uitdaging, maar het belangrijkste is om zoveel mogelijk sponsorgeld in te zamelen voor de Hartstichting”, zegt Kramer over zijn eerste deelname.

Volgens directeur Hans Snijder van de Hartstichting is Hoek tot Helder één van de belangrijkste evenementen voor de Hartstichting. “En het is op voorhand al het meest opwindende event”, aldus Snijder. “Hulde aan al die deelnemers die deze ongelooflijk zware tocht aandurven. Dankzij hun prestatie kunnen we als Hartstichting een grote slag maken om baanbrekend onderzoek te financieren om hart- en vaatziekten sneller en beter te behandelen.”

Livestream
Hoek tot Helder komt deze editie met een primeur, de tocht is de hele dag via een livestream te volgen. Met meerdere camera’s op de grond, een drone en bodycams worden de kiters de hele dag worden gevolgd en zijn er interviews en updates.

“Deze tocht is even heroïsch en afhankelijk van het weer als de Elfstedentocht, maar dan met klotsende golven en een harde zuidwester wind”, zegt Hugo de Koning, kitefanaat en mede-eigenaar van sponsor van het event YoungCapital. “Ik kan niet wachten om weer het water in te gaan.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button