Hollands Kroon

P10 vraagt aandacht voor financiële positie plattelandslandsgemeenten

Advertentie:

In zijn Troonrede kondigt Koning Willem Alexander aan dat in heel Nederland regionale plannen tot uitvoering komen om de leefbaarheid van het platteland te verbeteren en economische kansen te benutten. De P10 (waar Hollands Kroon deel van uitmaakt, red.) is groot voorstander van regionale plannen, maar constateert dat de leefbaarheid in haar regio ernstig onder druk staat vanwege financiële tekorten.

Maatwerkoplossingen voor de grote plattelandsgemeenten zijn nodig. Daarom vragen de twintig grote plattelandsgemeenten, verenigd in het samenwerkingsverband P10, aandacht voor de tekorten waar ook zij mee kampen. Deze tekorten hebben niet alleen gevolgen voor de toegankelijkheid tot de jeugdzorg, maar leiden ook tot een verslechtering van de leefbaarheid van het platteland.

Tekorten sociaal domein
Het uitgestrekte platteland heeft het minst kunnen profiteren van de aantrekkende economie. Veel plattelandsgebieden hebben te maken met vergrijzing, relatief weinig economische activiteiten en in verhouding hoge uitgaven in het sociaal domein. Specifiek voor de P10-gemeenten geldt dat nadeel wordt ondervonden door de uitgestrektheid en de lage bevolkingsdichtheid van de plattelandsgemeenten. Het platteland heeft daarnaast een sterke aantrekkingskracht op zorgboerderijen en jeugdzorginstellingen. ”Ook wij zien de tekorten in het sociaal domein oplopen, vooral op het terrein van de jeugdzorg en de WMO”, aldus P10-voorzitter en burgemeester Ellen van Selm.

Dit leidt tot een enorme druk op de begroting, waardoor ook in de P10-gemeenten de voorzieningen onder druk staan om de begroting sluitend te kunnen maken. Zaken als het sluiten van voorzieningen en het beperken van het onderhoud van de openbare ruimte liggen immers op het bordje van de lokale politiek. Maatregelen die extra hard aankomen, omdat in kleine dorpskernen het voorzieningenniveau al ernstig verslechterd is. Voor de komende jaren is het de grote vraag hoe we de dorpen leefbaar houden. Bereikbare voorzieningen zijn hiervoor broodnodig.

Sociaal investeringsfonds
Voor de veranderingen in de zorg, de duurzaamheidsopgave, de energietransitie en de klimaatagenda is het platteland broodnodig. Het kan hier echter alleen een bijdrage aan leveren in samenwerking met stedelijke gemeenten, andere overheden en het maatschappelijk middenveld. Een sociaal investeringsfonds met een agenda voor het platteland is wenselijk. Deze agenda voor het platteland kan aandacht schenken aan het ondersteunen van lokale initiatieven uit de samenleving, die noodzakelijk zijn om het platteland leefbaar te houden.

De P10 is het samenwerkingsverband van plattelandsgemeenten. Inmiddels zijn 20 gemeenten uit verschillende provincies aangesloten bij de P10. Zij delen kennis en zorgen ervoor dat de stem van het platteland gehoord wordt. De P10 werkt samen met de VNG, overheden en verschillende andere organisaties. De P10 heeft een strategische agenda waarin de positie van het platteland in het oplossen van de vraagstukken van Nederland wordt uitgewerkt. Een aantrekkelijk en vitaal platteland is van belang voor de duurzame toekomst van geheel Nederland.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button