Den HelderHollands KroonSchagenTexel

Oproep regio aan Duitsland: benoem specifieke regio’s

Regio – De oproep van de gemeente Texel vindt gehoor bij de 17 gemeenten in Holland boven Amsterdam. Ze ondersteunen de oproep van het Noord-Hollandse eiland aan de Duitse overheid om niet geheel Noord-Holland als risicogebied te bestempelen, maar specifieke regio’s als risicogebied te benoemen.

Na de aankondiging van de Duitse overheid zien toeristische ondernemers in de regio HBA direct een enorme terugval in het aantal reserveringen. Ook breken Duitse toeristen hun vakantie eerder af. De toeristische sector in de regio was juist bezig met een inhaalslag en veel recreatieparken waren weer volgeboekt. Door het Duitse code rood is hier abrupt een einde aan gekomen.

Ondernemer Niek Hietberg van verhuurbureau LekkerNaarZee over code rood voor geheel Noord-Holland, “Vrijwel alle Duitse toeristen zijn na de bekendmaking van code rood vrijwel direct vertrokken. En daarna volgde de afzeggingen, wij zaten helemaal vol en kregen in een dag alleen al voor deze week 110 afzeggingen te verwerken. Van 100% vol naar 20% bezetting in één dag en dat terwijl het net weer een beetje goed ging.Gisteren toen ik het dorp inreed was een hele stoet van vertrekkende Duitse toeristen te zien, diep triest.”

Besmettingen
Het aantal besmettingen in de regio Holland boven Amsterdam is laag ten opzichte van zuidelijke regio’s in Noord-Holland. Zie ook de actuele cijfers op de website van het RIVM en het dashboard coronavirus. Juist ook om deze reden vinden de 17 gemeenten in Holland boven Amsterdam de maatregelen van de Duitse overheid disproportioneel. De regio zal een verzoek indien bij de Duitse ambassade om de maatregelen te heroverwegen en code rood alleen te laten gelden voor specifieke regio’s in Noord-Holland.

Jelle Beemsterboer, wethouder van de gemeente Schagen, “Wij begrijpen best dat als de besmettingen uit de hand lopen de Duitse overheid moet ingrijpen, maar je kan niet heel Noord-Holland over een kam scheren. De besmettingsgraad in de gemeente Schagen is circa 15 per 100.000 inwoners. In Amsterdam is dat rond de 235 per 100.000 inwoners. Daar moet toch met meer nuance naar gekeken worden. Het zijn niet alleen de toeristische ondernemers in de regio die hier de dupe van zijn, ook de Duitse toerist wordt zijn vakantie ontnomen.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button