Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: Groote Keeten, de blauwe route

Adverentie

Het waren tot voor kort nog steeds warme dagen en dus zochten we regelmatig wandelroutes uit die niet al te ver van huis liggen. Een kwartiertje in de auto is meer dan genoeg en omdat het op het moment van wandelen een mooie nazomer is, gaat het rondje dit keer iets verderop, nabij onze mooie Hollandse kust. De schoolvakanties in het grootste deel van Nederland zitten erop en het is toeristisch minder druk, denken wij, maar er staan toch heel wat auto’s op het parkeerterrein bij strandslag 8 Groote Keeten. Die mensen gaan naar het strand en wij lopen over het leuke duinpad tussen de vakantie huizen de andere kant op.

Een huis met een kastje ervoor, het is negen van de tien keer tegenwoordig een minibieb. Dat is hier dus niet het geval, de kleine vitrine is gevuld met gebreide sokken! Ze zien er kleurig uit, maar de voetjes voelen al oververhit in de luchtige sandalen, dus aan wintersokken moeten wij niet denken! Die sandalen brengen ons snel naar het buitengebied en we worden getrakteerd op een weids uitzicht met de duinenrij op de achtergrond. De route gaat over het terrein aan de buitenkant om het Roompot Vakantiepark heen, hier staan picknicktafels, naar een bruggetje. Via dat bruggetje komen we op de weg die ons brengt naar een stukje fijn natuurschoon.

Zandpolder
De Zandpolder is een acht hectare groot gebied van ruig grasland en ondiepe geulen. Door deze combinatie is er veel voedsel te vinden voor weide- en trekvogels. Eenden, ganzen en steltlopers zijn vaak aanwezig, maar ook de steenloper en bontbekplevier boeken soms een kort verblijf! Drie lepelaars lopen al foeragerend door het water op jacht naar onder meer stekelbaarsjes, kikkertjes en waterinsecten. Twee staan er verderop, maar de ander is vrij nabij in zijn eigen McDrive watergeul. Als we de hoek om gaan staat er een informatiebord en dat meldt wat wij net zagen: dat dit een Luilekkerland voor vogels is!

We naderen de duinenrij en passeren het Juttersmuseum Callantsoog. Daar willen wij wel eens een kijkje nemen, maar we zijn net aan de wandel op een dag dat het museum is gesloten. Het is op donderdag en vrijdag niet open. Als we omhoog gaan de duinen in, staat er nog wel een unieke eyecatcher in de vorm van een fiets vol jutterspullen die de aandacht op het museum vestigt. Geen bezoek vandaag, wel een fotogeniek plaatje!

Zeebanket
Strandslag 9, Voordijk, belooft de bezoeker rust en dat is niet teveel gezegd. We arriveren op een bijna leeg groot wit strand om vandaar over het strand te wandelen naar strandslag 8. Even door het mulle zand heen naar de eblijn, waar het uiteraard prettiger lopen is. Bij eb, laag water, komen de strekdammen in zee tevoorschijn en die zijn voor meeuwen een waar voedselparadijs. Tussen de basaltblokken komt het zeebanket in de vorm van mosselen en krabbetjes tevoorschijn. Het is dan ook altijd volle bak op de dammen in het water. Van het zeewater wordt trouwens de kwaliteit gecontroleerd zagen wij op een bord bij de strandopgang; vreemd is wel dat dit vanaf april tot juli elke vier weken werd gedaan en daarna niets meer is ingevuld. Het is nu begin september!

Bij Groote Keeten is het een stuk drukker. Nog niet alle kinderen zijn naar school en bouwen driftig zandkastelen of maken kunstwerken van schelpen in het zand. Boven de ingang van restaurant Klavertje Vier op het strand staat ook een waar kunstwerk: een sloep met levensgrote poppen erin. Originele aankleding van het horecabedrijf aan zee. Via het duinpad te midden van rozenbottel struiken keren wij weer terug bij het startpunt van deze ongeveer 5 kilometer lange wandeling.

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button