Hollands Kroon

Hollands Kroon zoekt ruimte voor woon- en opvanglocaties

Advertentie:

Anna Paulowna – De gemeente Hollands Kroon gaat op zoek naar extra plekken voor de, al dan niet tijdelijke, huisvesting van spoedzoekers, statushouders, asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen. Het Rijk heeft met de Spreidingswet iedere gemeente in Nederland verplicht deze groepen op te vangen of woonruimte te bieden, maar Hollands Kroon kent niet genoeg plekken. “Daarom zijn wij op zoek naar geschikte locaties voor (tijdelijke) huisvesting van deze groepen”, zo laat de gemeente weten.

Op basis van landelijke afspraken en de Spreidingswet moet Hollands Kroon dit jaar 123 statushouders een woning aanbieden en 298 Oekraïners opvangen. Ook moet de gemeente 255 asielzoekers en 24 alleenreizende minderjarige jongeren op vaste locaties opvangen. Naast deze opdrachten zijn er ook nog lokale behoeften die om actie vragen. Zo zijn er inwoners die niet in aanmerking komen voor een urgentieverklaring, maar wel heel dringend woonruimte nodig hebben. Bijvoorbeeld door een ontwrichte woonsituatie. Dat zijn spoedzoekers.

Nog niet genoeg
De afspraken voor de opvang van Oekraïners zijn behaald in Hollands Kroon. Met woningcorporaties is afgesproken dat zij maximaal 25 procent van de beschikbare sociale huurwoningen toewijzen aan doelgroepen zoals statushouders en mensen met urgentie. Ook komen er in september 48 tijdelijke woningen aan de Hoornseweg in Middenmeer beschikbaar voor statushouders, Oekraïners en spoedzoekers, maar dat is niet genoeg om iedereen een plek te kunnen bieden.

Met de buurgemeenten bekijkt Hollands Kroon hoe ze samen kunnen zorgen dat iedereen onderdak heeft. “Sommige opdrachten moeten we echt zelf oppakken”, benadrukt de gemeente. “Zo zijn we door het Rijk gevraagd om zo snel mogelijk, op een tijdelijke locatie, asielzoekers op te vangen. Daar wil het college van burgemeester en wethouders aan meewerken als de voorwaarden goed besproken zijn met het COA (Centraal Orgaan opvang Asiel). Dat de gemeente op zoek moet naar een vaste opvanglocatie voor asielzoekers is duidelijk. Net als naar woonruimte voor andere doelgroepen en spoedzoekers. Bij die zoektocht vraagt de gemeente haar inwoners en ondernemers om hun denkkracht.”

Denk mee
De gemeente kijkt de aankomende weken welke locaties kansrijk zijn. Iedereen in Hollands Kroon kan daarover meedenken en kan suggesties aandragen. Dat kan onder andere via de site denkmee.hollandskroon.nl. Volgende week ontvangen de inwoners meer informatie over de zoektocht en de manieren om mee te denken.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button