Hollands Kroon

Geen nieuwe inzichten bij Microsoft informatiebijeenkomst

Hollands Kroon – Tijdens de informatiebijeenkomst van Microsoft op maandagavond werd weinig nieuwe informatie gedeeld. Nederlandse vertegenwoordigers van het Amerikaanse bedrijf spraken over het belang van de datacenters op Agriport en bevestigden de gesprekken met de gemeente over de landelijke inpassing van hun faciliteiten. In de toekomst volgen er nog meer informatieavonden.

Over de hele wereld heeft Microsoft inmiddels meer dan tweehonderd datacenters staan. Het bedrijf vertelde dat zij per land richten op het bouwen van drie locaties, waardoor ook in het geval van calamiteiten alle gegevens beschikbaar blijven. Volgens Microsoft rekenen heel veel bedrijven op de centers van Microsoft. Ook ziekenhuizen, scholen en overheden zijn hiervan afhankelijk. Steeds meer bedrijven verplaatsen hun dataopslag naar die van Microsoft. Ze hebben dan zelf geen persoonlijke opslag meer. De faciliteiten van Microsoft zijn volgens het bedrijf meestal twee keer zo duurzaam als de kleinschalige varianten die individuele bedrijven hebben.

De enorme groei van datacenters is dus voor een deel schijn: Er verdwijnen veel kleinere datacenters die niet zo in het oog springen als de gebouwen langs de A7. Toch moest Microsoft door het toenemende gebruik van digitale middelen tijdens de coronacrisis flink opschalen in Middenmeer. Het grootste gedeelte van het datacenter daar wordt gebruikt voor de opslag van data en het gebruik van applicaties. Een klein deel is voor gaming diensten en het hosten van de eigen services van Microsoft, zoals Office en Teams.

Charmeoffensief
Daarmee is volgens Microsoft nogal wat werkgelegenheid gemoeid. Daarnaast probeert het bedrijf een bijdrage te leveren aan de lokale gemeenschap en infrastructuur door middel vanhetde Datacenter Academy bij het Horizon College in Hoorn. Ook heeft de mulitinational verschillende donaties gedaan aan non-profits in de regio. Dit en eerder genoemde zaken over de duurzaamheidsaspecten van de datacenters waren al eerder bekend. De informatiebijeenkomsten, waarvan er nog meer zullen volgen, zijn een nieuw onderdeel van het charmeoffensief door Microsoft.

Wanneer de volgende bijeenkomst zal plaatsvinden is nog niet bekend. Zodra meer bekend is over de gesprekken die momenteel plaatsvinden tussen de gemeente Hollands Kroon en Microsoft over de landelijke inpassing van Agriport komt het bedrijf weer met informatie. Specifiek gaat het hierbij om de wijze waarop de datacenters worden afgeschermd van de A7 door middel van een groenstrook.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button