
Anna Paulowna – De bijstelling van de lopende begroting Hollands Kroon was donderdagavond, ondanks het positieve resultaat van 3,5 miljoen euro, toch nog wel even een dingetje. In de zogenoemde tweede bestuursrapportage, die in vakjargon de tweede Berap genoemd wordt, stonden namelijk een aantal zaken die de gemeenteraad qua vorm en uitvoering absoluut niet beviel. Anders dan met andere agendapunten nam wethouder financiën Maarten Versluis nog voor de raadsleden als eerste het woord om zijn excuses te maken aan de gemeenteraad.
“De eerste versie voldeed niet, was onoverzichtelijk en het leek alsof investeringen daarin waren weggeschreven zonder duidelijke onderbouwingen en was incompleet in relatie tot alle noodzakelijkheden in de financiële verordeningen.” Versluis vervolgde dat daarom in de laatste week heel hard gewerkt is aan een tweede versie, waarin een aantal onvolkomenheden zijn hersteld. Als oorzaak noemde hij organisatorische en personele krapte, maar ook de focus op de komende begroting en legde het wat hem ook pijnlijk bloot hoe kwetsbaar de gemeentelijke organisatie op sommige delen is. Wel gaf hij aan dat hij hier volledig verantwoordelijk voor is.
Reginald Visser (CDA) gaf namens de auditcommissie aan dat het bij de eerst aangeboden rapportage technisch gewoon niet mogelijk was om daarmee een goed beeld te vormen van de financiële situatie. De auditcommissie denkt dat dit met de tweede versie wel mogelijk is.
Kritische gemeenteraad
Met een andere pet als raadslid van het CDA ging Visser verder, waarbij hij nuancerend stelde dat de Berap alleen een ‘niet verplicht terugkijk-document is’ die de lopende begroting slechts bijstelt vanwege financiële wijzigingen die de gemeente constateert. Als minder prettig voorbeeld noemde hij de haven van de Oude Zeug, waarvan de raad in de afgelopen maand slechts een memo heeft ontvangen van het college dat de haven niet verkocht zal worden, maar dat de gemeente de haven wenst te behouden en wil renoveren. Vervolgens ziet Visser dat er in dit voorbeeld zonder raadsvoorstel nu een kwart miljoen in de Berap staat opgevoerd voor die renovatie, waarbij hij van mening is dat het college daarmee voorbijgaat aan het budgetrecht van de raad.
Ook Senioren Hollands Kroon (SHK) was bij monde van Jip Pankras zeer kritisch en stelde dat het college het budgetrecht van de raad probeerde aan te tasten. Hij hekelde de haast informele manier van het schrijven van een memo en daarna de verwerking van de financiële consequentie in een bestuursrapportage, zonder dat er ooit een raadsvoorstel of besluit is geweest. “Nemen we elkaar nog wel serieus? Dit kan gewoon niet”, vroeg Pancras zich af. Hij hoopte oprecht op verbetering, want anders ziet hij een glijdende schaal die de raad echt niet kan accepteren.
Ook andere partijen waren kritisch op het stuk en hadden veel vragen. Wethouder Versluis trok bij de beantwoording wederom het boetekleed aan en beloofde op een aantal vragen schriftelijk terug te komen. Uiteindelijk stemde de gemeenteraad van Hollands Kroon unaniem in met de tweede bestuursrapportage.