Overgangstermijn veilig reizen met rolstoel

Den Helder – De richtlijnen omtrent veilig vervoer van mensen die hun rolstoel als zitplaats in de taxi gebruiken zijn aangescherpt. De rolstoel dient in principe al vanaf 1 juli ISO gecertificeerd te zijn, herkenbaar aan de sticker met het haaksymbool. Vanwege de coronacrisis was 1 juli niet haalbaar en is de overgangstermijn van de Code VVR ingesteld tot 1 januari komend jaar. Vanaf die datum is het dan ook belangrijk, dat alle rolstoelen van mensen die met de rolstoelbus vervoerd worden in hun rolstoel beschikken over de juiste rolstoel.

Vanuit de code VVR (Veilig Vervoer Rolstoelen) zijn de richtlijnen met betrekking tot de ISO-norm aangescherpt. Tijdens het vervoer mag de rolstoel niet bewegen, ook niet als ertegen wordt geduwd. De ISO-gecertificeerde rolstoelen geven de garantie dat een rolstoel veilig vastgezet kan worden. Indien de rolstoel niet voldoet aan de nieuwe ISO-norm, kunnen de rolstoelvervoerders rolstoelgebruikers weigeren.

Sticker of handleiding
Deze richtlijnen zijn alleen van toepassing voor mensen die met de rolstoelbus vervoerd worden in hun rolstoel. Voor rolstoelgebruikers die niet vervoerd worden in hun rolstoel, maar plaats nemen op een autostoel maakt de ISO-norm niet uit. Rolstoelgebruiker en worden vervoerd in de rolstoel? Dan moet de gebruiker zelf controleren of de rolstoel voldoet aan de eisen. Dit is te zien aan de sticker op de rolstoel, herkenbaar aan het haaksymbool, soms nog met een ISO-sticker met de norm erop. Als de stickers ontbreken is de informatie ook in de handleiding van uw rolstoel terug te vinden.

Mobiele versie afsluiten