Den HelderMaritiem

Scheepsmodel voor Stichting Nautische Monumenten

Den Helder – De unieke collectie scheepsmodellen van de Stichting Nautische Monumenten is uitgebreid met en prachtig schaalmodel van de driemaster Danmark. Het ruim een meter lange model is gebouwd door de onlangs overleden oud-radiotelegrafist Ernst Schoorel en is aan de stichting geschonken door diens weduwe mevrouw B.A.M.Schoorel-van den Wijngaart.

De bouwer van het prachtige scheepsmodel werkte vele jaren, in dienst van Radio Holland, als radiotelegrafist op koopvaardijschepen. Na zijn varende periode ging Ernst Schoorel bij Radio Holland op kantoor aan de slag. Na het volgen van een opleiding personeelsmanagement werd hij benoemd tot Hoofd Personeelszaken. Op 65-jarige leeftijd ging hij met pensioen en kreeg hij een bouwpakket van de Danmark. Na ontelbare uren van minutieus construeren en knutselen ontstond een prachtig model op een schaal van 1 op 75.

Na zijn overlijden op 17 mei dit jaar zocht zijn weduwe een goede bestemming voor het scheepsmodel en vroeg zij huisvriend Fried Carree of hij een goede locatie wist voor dit fraaie model. Hij stelde als oud-bestuurslid de Stichting Nautische Monumenten voor en in overleg met haar legde hij contact met voorzitter Henk Mosk, die het model graag aan de huidige scheepsmodellencollectie wilde toevoegen. “Het model krijgt op Museumhaven Willemsoord een mooie plek in ons Schipperscafé, zodat alle vrijwilligers en bezoekers ervan kunnen genieten. Ook gaan we het voor educatieve doeleinden inzetten. We zijn mevrouw Schoorel-van den Wijngaart heel dankbaar voor de schenking”, aldus Henk Mosk.

De echte driemaster Danmark is in 1933 van stapel gelopen, heeft een lengte van 77 meter en voert 26 zeilen met een totaal oppervlak van 1.632 vierkante meter. Het onder Deense vlag varende schip wordt nog altijd voor opleidingsdoeleinden gebruikt.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button