Den HelderPolitiek

CDA: Haal maximale woningprijs uit voorwaarden starterslening

Den Helder – Als het aan Edwin Krijns van het CDA ligt wordt de maximale aankoopprijs van €225.000,- uit de voorwaarden voor de starterslening gehaald. Mensen die een eerste huis kopen in Den Helder kunnen van de gemeente €35.000,- bovenop hun hypotheek lenen, wanneer zij een woning aanschaffen in het goedkopere segment. Dit gelijkstellen met de maximale hoogte van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG norm), die in 2022 €355.000,- bedraagt, is volgens het CDA beter.

Het moge duidelijk zijn dat het initiatief voor de startersleningen een groot succes is. Het beschikbare budget is al tweemaal opgehoogd en tot dusver zijn er meer dan 50 leningen verstrekt voor een totaalbedrag van €1.400.000,-. De raadscommissie Stadsontwikkeling sprak nu over het voorstel dat daar nog eens €1.000.000,- bijkomt, genoeg voor zo’n 35 leningen. Toch kan de regeling ruimer worden opgezet, vindt oud-wethouder Edwin Krijns. Er staan steeds minder huizen te koop onder de grenswaarde en op weer eens een groot deel daarvan wordt uiteindelijk flink overboden. De aankooptrajecten gaan daarnaast zo snel dat er onvoldoende tijd is om te wachten op de lening van de gemeente. Met andere woorden: De starterslening wordt naarmate de markt zich verder ontwikkelt steeds minder relevant.

Nationale Hypotheek Garantie
“Het is tijd dat we die maximale aankoopprijs loslaten en wat vertrouwen hebben in deze starters op de woningmarkt”, aldus Krijns. “Een aantal jaar geleden kwam je heel ver met €225.000,-, maar dat is niet meer zo.” De NHG norm zou een beter plafond zijn. Huiseigenaren kunnen gebruik maken van de NHG door eenmalig 0,7 procent van het hypotheekbedrag te betalen, waarna de NHG eventuele schulden bij echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van een partner overneemt. Krijns vraagt zich hardop af waarom de gemeente bij de starterslening zelf een bedrag verzint, terwijl er dus gespecialiseerde instanties zijn die veel ruimer oordelen.

Geen steun
Het idee van Krijns werd in de raadscommissie eigenlijk niet heel positief ontvangen. Veel andere commissieleden zagen nogal wat beren op de weg. Zo stelde Fred van Vliet van GroenLinks dat de gemeente nu juist de oververhitte woningmarkt niet nog meer moet gaan stimuleren, om te voorkomen dat er straks een heleboel inwoners met schulden zitten wanneer de huizenprijzen weer gaan dalen. Hans van Donkelaar van de ChristenUnie vond dat er eigenlijk geen aanleidingen zijn om de spelregels te gaan veranderen, de starterslening is een groot succes.

Volgens portefeuillehouder Heleen Keur, tevens partijgenoot van Krijns, is dit inderdaad het geval. De starterslening loopt goed en er wordt nauwlettend in de gaten gehouden wat de effecten zijn. Dat er veel leningen versterkt worden is op zichzelf al bewijs dat er echt nog wel genoeg goedkopere woningen in Den Helder beschikbaar zijn. Het ophogen van de maximale aankoopprijs zou starters daarnaast mogelijk meer in gevaar brengen bij een neerwaardse wending van de woningmarkt. Krijns stelde hierop dat veel van de commissieleden die een eigen huis hebben waarschijnlijk nog een hypotheek konden krijgen ter hoogte van acht keer hun inkomen. Iets waar starters nu enkel nog van kunnen dromen.

Keur houdt de mogelijkheid open om de maximale aankoopprijs ooit te verhogen, maar dan enkel wanneer blijkt dat dit echt nodig is. Daarvoor is nu onvoldoende aanleiding. De fracties staan unaniem achter het voorstel om het budget op te hogen met €1.000.000,-.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button