Hollands Kroon

Huisvesting arbeidsmigranten Joods Werkdorp onwettig

Wieringermeer – Volgens de advocaat van één van de omwonenden van het Joods Werkdorp is huisvesting van arbeidsmigranten op het voormalig Joods Werkdorp in de Wieringermeer onwettig. Dat valt te lezen in De Werkdorperbode van de omwonenden. De omgevingsrechtdeskundige merkt in de zienswijze namens een omwonende op, dat de gemeente in haar beleidskader voor huisvesting van arbeidsmigranten géén uitzonderingsbepaling mag opnemen. De gemeente heeft dit echter wel gedaan. Dat is dus in strijd met de wet.

Volgens artikel 84 van de Algemene Wet Bestuursrecht zijn er op beleidsregels namelijk altijd al uitzonderingen mogelijk. Die mogen worden toegepast, als die op het moment van vaststellen van het beleid niet waren te voorzien en als die passen in de geest van de beleidsregel. Dit worden ‘inherente’ uitzonderingen genoemd. Omdat deze echter altijd al mogelijk zijn, mag de gemeente niet zelf ook nog eens een aparte uitzonderingsbepaling in haar beleidskader opnemen.

Dit betekent dat het beleidskader van de gemeente dus “niet wettig is en niet mag worden toegepast”, aldus de advocaat. Het plan zou volgens hem niet door de raad in behandeling mogen worden genomen. Dit komt nu voor het eerst zo duidelijk naar voren, omdat de voorgenomen locatie voor de huisvesting van arbeidsmigranten de 1e grootschalige uitzonderingslocatie is, waar de raad – in december – een definitief besluit over moet nemen. B&W wil daarna nog ca 10 uitzonderingsplannen aan de raad voorleggen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button