Den HelderPolitiek

Besluit Raad van State mogelijk gevolgen voor bouwplannen Julianadorp en Donkere Duinen

Julianadorp – Het besluit van de Raad van State, waarmee de bouwvrijstelling voor stikstofuitstoot van tafel is, heeft mogelijk gevolgen voor bouwprojecten in Julianadorp. Dat schrijft wethouder Petra Bais in een brief aan de gemeenteraad. Omdat de stikstofuitstoot tijdens de bouwfase weer wordt meegenomen moeten er mogelijk maatregelen worden getroffen. Ook de plannen voor de Donkere Duinen zijn potentieel gevoeliger.

De bouwprojecten in de binnenstad zullen naar verwachting weinig nadelen ondervinden, zo oordeelt het college. Ook voor het project Dijkzone is al een berekening gemaakt waaruit blijkt dat er geen sprake is van stikstofoverschrijdingen. Projecten waarbij voor 2 november al een vergunning is afgegeven hebben geen last van de nieuwe regels. Projecten waarvoor nog wel een vergunning moet worden verleend zullen aan andere eisen moeten voldoen. De stikstofuitstoot tijdens de bouwfase wordt namelijk weer meegenomen in de toetsing. Een maatregel om stikstofemissies te voorkomen is de inzet van elektrische apparatuur tijdens de bouw. Dit is echter niet altijd mogelijk en brengt aanvullende kosten met zich mee.

De grootste zorg van het college zijn de bouwprojecten in Julianadorp. Dit komt omdat ze niet in reeds bestaand stedelijk gebied plaatsvinden: “Omdat er nog geen infrastructuur ligt of functies aanwezig zijn moet er specifieker naar de stikstofregels worden gekeken.” Er zijn op dit moment twee projecten waar het besluit in ieder geval invloed op heeft: Willem Alexanderhof en JulianadorpONS. Het college verwacht niet dat er plannen moeten worden geschrapt, maar wel dat de uitvoering en fasering anders zal moeten. De aannemers van het Willem Alexanderhof zeggen tegen het Noordhollands Dagblad dat de bouw volgens hen geen vertraging hoeft op te lopen.

Donkere Duinen
Een ander mogelijk ingewikkeld dossier is dat van het villapark Zuyd Duyne. Op de plek van Camping Donkere Duinen wil ontwikkelaar Kontour Vastgoed 35 vakantievilla’s bouwen. Het voorontwerpbestemmingsplan ligt inmiddels ter inzage. Het college bevestigt dat ook bij dit plan het stikstofbesluit de uitvoering onzeker maakt: “Hoe dichter projecten tegen Natura 2000-gebied liggen, des te potentieel gevoeliger ze in dat kader zijn en des te meer in detail moet worden onderzocht of er mogelijkheden zijn tot uitvoering.” De initiatiefnemers van het project zijn zelf verantwoordelijk voor dit onderzoek.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

3 reacties

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: