Schagen – Bijna alle inwoners van Schagen, Hollands Kroon en Den Helder zijn er soms of vaker geweest. Het crematorium aan de Haringhuizerweg bestaat dit jaar 50 jaar.
In 1968 werden in Schagen de eerste initiatieven ontwikkeld voor het bouwen van een crematorium. Architect P.H. Tauber tekende het ontwerp en landschaps- en tuinarchitect P. Blaauboer ontwierp het gedenkpark. Het was een modern gebouw met een grote aula. In 1972 werd begonnen met de bouw en op 25 mei 1973 werd het crematorium officieel geopend door de commissaris van de Koningin van Noord-Holland F.J. Kranenburg.
Memento Mori
Gedenk te sterven (en vergeet dus niet te leven). De eerste Nederlander die zich op moderne wijze liet cremeren, in Duitsland omdat het op dat moment in ons land nog niet toegestaan werd, was de bekende Nederlandse schrijver Multatuli (echte naam: Eduard Douwes Dekker) na zijn overlijden in 1887. De wijze waarop wordt stilgestaan bij de uitvaart van een dierbare verandert in de loop der jaren. Dat dit ook de afgelopen halve eeuw het geval was, is terug te lezen in het jubileummagazine ‘Vijftig’ dat gratis is te downloaden en bestellen. Burgemeester Marjan van Kampen kreeg het eerste exemplaar in ontvangst uit handen van Dorien de Bruijne, de locatiemanager van Crematorium Schagen.
Van ingetogen tot persoonlijk afscheid
Het magazine staat stil bij de bouw van het crematorium en de opening in 1973, maar gaat onder meer ook dieper in op de dienstverlening die in de loop der tijd veel persoonlijker is geworden. “In het begin waren plechtigheden vrij ingetogen en verliep een afscheid met dikwijls drie muziekstukken en na afloop koffie en cake vaak volgens vaste protocollen”, vertelt Dorien de Bruijne. “Dat is nu heel anders. Alles is mogelijk. Samen met de uitvaartverzorger organiseren wij het afscheid zoals de familie het wil. In onze aula binnen of in onze prachtige buitenaula.”
Condoleance
“Niet alleen tijdens de plechtigheid doen wij alles voor een persoonlijke invulling zoals de nabestaanden willen, dat geldt zéker ook voor de uitgebreide cateringmogelijkheden bij de condoleance na afloop”, geeft Dorien de Bruijne aan. “Wij zorgen er voor dat het gasten aan niets ontbreekt.”
Gratis exemplaar
Ook het herdenken is door de jaren veranderd. “Er zijn veel meer mogelijkheden om over na te denken”, stelt Dorien de Bruijne. “Om dierbaren na een crematie blijvend te herinneren bevinden zich in ons gedenkpark talloze manieren om aan de as een laatste bestemming te geven, zoals in de urnenheuvel of in een urnengraf. Ook is het mogelijk om de as mee naar huis te nemen en/of bijvoorbeeld een deel van de as te verwerken in een prachtig sieraad of kunstwerk. Sinds kort hebben we een online Gedenkboetiek zodat nabestaanden zich in alle rust kunnen oriënteren om de voor hen juiste keuze te
maken.”
Op de website Schagen-crematorium.nl kan het jubileummagazine ‘Vijftig’ worden ingezien. Voor een exemplaar per post, stuurt u een mail met de adresgegevens naar info@schagen-crematorium.nl