Den Helder – Raadsleden van de gemeente Den Helder kregen maandagavond extra toelichting op de plannen van het college binnen de warmtetransitie. Hierbij kwam ook het plan voor een warmtenet in De Schooten aan bod, waar een meerderheid van de raad zeer kritisch op is. Een poging hen te overtuigen is mislukt. Althans, dat blijkt uit reacties na afloop van de informatieve avond.
De Schooten is vanuit de Transitie Visie Warmte als startwijk aangewezen om aardgasvrij te worden. Om dat doel te bereiken, wil het college samen met de Woningstichting, Koninklijke Marine en HVC een warmtenet aanleggen in de wijk. Tijdens de laatste raadsvergadering – op 7 november – vroeg het college toestemming aan de raad om hiervoor een Wijkuitvoeringsplan (WUP) op te stellen, maar kreeg dat niet. Een meerderheid van de raadsfracties bleek bij voorbaat al tegen de aanleg van een warmtenet te zijn. Omdat in totaal vijf leden van de tegenstemmende fracties afwezig waren, eindigde de stemming echter in 13-13 en werd besloten om de eerstvolgende raadsvergadering – op 25 november – opnieuw te stemmen.
Informatieavond
De informatieavond over de warmtetransitie in de gemeente Den Helder stond al lange tijd op de agenda, maar vormde nu voor het college de ultieme kans om de kritische raadsfracties te overtuigen van de voordelen van een warmtenet in De Schooten. Wethouder duurzaamheid Peter van Diepen, Robbert Waltmann van de Woningstichting Den Helder, Paul Meijer van de Koninklijke Marine en Marco van Soerland van HVC gaven elk vanuit hun expertise toelichting op het beoogde warmtenet.
Zo vertelde Waltmann dat het warmtenet de enige haalbare mogelijkheid is om op grote schaal huurwoningen van het gas af te krijgen, een taak waar woningcorporaties een voortrekkersrol in hebben. “Op een warmtepomp kan geen hele wijk worden aangesloten en is daar tevens veel elektriciteit voor nodig, wat momenteel lastig is”, zei de directeur van de Woningstichting. Waltmann benadrukte dat het uitgangspunt is dat huurders na aansluiting op het warmtenet niet duurder uit zullen zijn. Ook Van Soerland benadrukte dat HVC een publiek bedrijf is dat zo laag mogelijke kosten hanteert. Toch kon geen van de sprekers met honderd procent zekerheid iets zeggen over de kosten van de aansluiting op het warmtenet; dat wordt pas duidelijk als het plan verder uitgewerkt is.
Wat vooral ook benadrukt werd door de betrokken partijen was dat draagvlak zeer belangrijk is. Zeventig procent van de huurders van de Woningstichting in de betreffende wijk moet immers akkoord gaan met de aanleg van en aansluiting op een warmtenet, anders gaat het niet door. Wethouder Van Diepen drukte de raadsleden maandagavond op het hart dat het draagvlak ook vanuit hen moet komen. “De warmtetransitie is een complexe opgave voor de gemeente, inwoners en bedrijven. We moeten hier met zijn allen doorheen, dus we moeten er gezamenlijk de schouders onder zetten”, aldus Van Diepen.
Niet overtuigd
Gevraagd of deze informatieve avond iets aan het standpunt van hun fractie verandert, zeggen de fractievoorzitters van de Stadspartij, Behoorlijk Bestuur, Fractie Pastoor en de PVV dat dat absoluut niet zo is. “Ik had gehoopt dat de wethouder een poging zou doen ons te overtuigen, maar het was nu meer een onderling toneelstukje waarbij ze elkaar de bal toeschuiven en er nauwelijks ruimte was voor vragen. Waar eerder nog twijfel was bij ons, zullen wij nu zeker tegen stemmen”, reageert Harrie van Dongen (Stadspartij). Ook Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur zegt dat haar fractie fel tegen het plan voor een warmtenet blijft.
Fractievoorzitter Michel Pastoor geeft aan “alleen nog maar verbaasder” te zijn na deze informatieavond. Het frustreert hem vooral dat er al besluiten worden genomen terwijl er nog veel onduidelijkheden zijn, bijvoorbeeld over de kosten. Ook raadslid Frank Feeburg – die in plaats van fractievoorzitter Vincent van den Born namens de PVV reageert – is niet gerustgesteld noch overtuigd van de voordelen van het warmtenet. “De verstrekte informatie heeft ons niet verder geholpen. Er zijn nog teveel onduidelijkheden wat betreft de gevolgen voor onze inwoners”, aldus Feeburg. Hij vindt ook dat er maandagavond te weinig ruimte was voor raadsleden om vragen te stellen.
Deze vier fracties hebben samen zestien zetels en dat is een raadsmeerderheid. Wanneer zij tijdens de eerstvolgende raadsvergadering weer tegen de startnotitie stemmen, zegt de raad dus definitief ‘nee’ tegen het plan voor een warmtenet in De Schooten. De fractievoorzitters van Beter voor Den Helder en de PvdA waren niet bij de informatieavond aanwezig. Carlo Assorgia laat desgevraagd weten dat er niets aan het standpunt van BvDH verandert als er niets nieuws uit de informatieavond is gekomen. Jan de Leeuw wil nog niets zeggen over een mogelijke ommekeer in het standpunt van de PvdA; zijn fractie gaat daar deze week over in gesprek.
Een warmtepomp is lastig, omdat die stroom nodig heeft en dat momenteel “lastig” is. Nou, dan hebben we dus een stroomnet nodig in plaats van een warmtenet. Ik vraag me af hoeveel van de sprekers op die avond precies in De Schooten wonen en – als dit erdoor gedrukt is – ook verplicht worden om aan te sluiten op dat warmtenet. Zien die mensen nou echt niet, dat de burger zich totaal afhankelijk maakt door mee te gaan in zo’n warmtenet en dat de betrokken partijen dat vertrouwen momenteel helemaal niet meer hebben? Een woningstichting die zich ineens druk maakt om “haar opgave”, maar eerder deze maand nog onder verscherpt toezicht is gesteld, stuurt nota bene een directeur die al ontslagen is.
Misschien ben ik te wantrouwend, maar de meeste mensen die ik spreek en ooit in een collectieve warmtevoorziening gezeten hebben, staan niet direct te springen om dat weer te doen. Natuurlijk zijn er mooie praatjes over koppelingen van prijzen… maar in de praktijk is ’t gewoon een dure grap.
Met een warmtenet val je ten prooi van een monopolist en zeker in deze waar de monopolist de veel te dure HVC betreft ben je gewoon het haasje
Zolang niemand kan vertellen wat het gaat kosten. Ja dan kan je er beter maar niet aan beginnen. Mooie woorden zeggen mij niet zoveel wel het financiele plaatje.
Even het rapport Warmtenet Purmerend opsnorren en lezen.
“Op een warmtepomp kan geen hele wijk worden aangesloten en is daar tevens veel elektriciteit voor nodig, wat momenteel lastig is”, zei de directeur van de Woningstichting”
Misschien dan toch maar niet aan het Dijkkwartier beginnen?
Toch wel een vreemd idee dat de gemeente met iets wil starten in de Schooten wat diverse energieleveranciers en andere gemeenten juist hebben beëindigd omdat het geen succes bleek.
Waltmann benadrukt dat ‘het uitgangspunt’ is dat de huurders niet duurder uit zullen zijn met het warmtenet. Dat is een toezegging van nul en generlei waarde. Zoals bekend kun je een uitgangspunt in de loop van een proces aanpassen als het een en ander niet haalbaar blijkt te zijn. Net zoals een aannemer een offerte doet: dat is het uitgangspunt, maar wees niet verrast als de klus een stuk duurder uitvalt…
De vertegenwoordiger van HVC heeft het over ‘zo laag mogelijke kosten’. Nou, dan weet je wel hoe het afloopt: dat gaat de huurders geld kosten. Pakt het dertig euro per maand duurder uit per huishouden, tja, jammer dan, we hebben de kosten echt zo laag mogelijk gehouden.
Het is niet voor niets dat beide heren geen keiharde garanties geven dat het warmtenet niet duurder zal uitpakken dan wordt beoogd.
Ik denk dat de huurders in de Schooten terecht voor hun eigen portemonnee en hun onafhankelijkheid zullen kiezen en niet instemmen met deze transitie. Mocht na een eventuele enquête blijken dat zeventig procent voor is, dan is er vast en zeker gesjoemeld met de uitslag!
Elementaire natuurkunde leert dat de oorlog tegen CO2 onzinnig is en daarom kwaadaardig is.?De hieruit afgeleide energie transitie is dermate onzinnig en kwalijk dat de uitvoerders daarvan moeten worden heengezonden. Het fundament onder een warmtenet in de Schooten bestaat niet. De dwang om van het gas af te gaan is m.i misdadig. Het verarmt ons en het levert voor het klimaat niets op.! Het is wel een verdienmodel voor zekere bedrijven die maar niet willen begrijpen dat met het verarmen van de burger ook hun bestaan op de tocht staat. Ik kan mij niet herinneren in de 80 jaren die ik nu rondloop zoveel schadelijke zinloze ongemotiveerde politieke besluiten te hebben gezien. Ik heb geen respect voor hen, in het bijzonder de zogenaamde hoog opgeleiden, die deze transitie uitvoeren. Ik hoop dat de politieke partijen die hier hun rug recht houden dat blijven doen.
Een project waar de winsten worden geprivatiseerd en de kosten gesocialiseerd