Nieuws

GGD Hollands Noorden start met kinkhoestvaccinatie

Advertentie:

Vrouwen die 22 weken zwanger zijn kunnen vanaf 16 december een prik halen die hun en het kind beschermt tegen kinkhoest. De prik is gratis en maakt deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. GGD Hollands Noorden heeft de opdracht gekregen om de ’22 weken prik’ te verstrekken. Locatie Grootebroek was op 16 december de eerste locatie waar zwangere vrouwen zich konden laten vaccineren.

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die leidt tot heftige hoestbuien. Iedereen kan het krijgen, maar voor pasgeboren baby’s is het gevaarlijk. Sinds de jaren 90 komt kinkhoest regelmatig voor in Nederland. Jaarlijks komen zo’n 170 baby’s met ernstige klachten in het ziekenhuis. Gemiddeld overlijdt een van hen aan kinkhoest. Staatssecretaris Blokhuis heeft vorig jaar besloten om het kinkhoestvaccin op te nemen in het vaccinatieprogramma. Als een vrouw het vaccin heeft gekregen, maakt ze antistoffen aan die via de navelstreng bij het kind komen. Daardoor is het kind na de geboorte meteen beschermd tegen kinkhoest tot het zelf de eerste vaccinaties krijgt.

’22 weken prik’
GGD HN heeft de opdracht gekregen om de ’22 weken prik’ te verstrekken. Op de website van de GGD: www.ggdhn.nl/vaccinaties staan de vaccinatiedata en locaties waar zwangere vrouwen terecht kunnen voor de gratis prik.

Voor meer informatie kan er gebeld worden met de GGD tijdens kantooruren 088-01 00 550 of een e-mail gestuurd worden naar rvp@ggdhn.nl. Het is ook mogelijk om op de priklocatie vragen te stellen.

 

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button