Den Helder

Feestelijke afsluiting werkzaamheden Kruiszwin

Advertentie:

Julianadorp – De werkzaamheden om het noordelijk deel van de buurt Kruiszwin (Kruiszwin 1 en 2) in Julianadorp toekomstbestendig te maken zijn zo goed als klaar. Het riool is vervangen, de wegen zijn opnieuw bestraat en de aanplanting van nieuw groen is in volle gang, zo meldt de gemeente Den Helder. Dit wordt vrijdag 15 september gevierd met de buurtbewoners in de Vogelwei (Vogelzand 4102). Het feestje is ook het startsein voor de werkzaamheden in Kruiszwin 3, 4 en 5.

De feestelijke bijeenkomst begint om 16.00 uur met korte speeches van wethouder openbare ruimte Petra Bais en gemeentelijk projectleider Bart van der Willik. Ook wordt een filmpje vertoond met fraaie beelden van de werkzaamheden en de wijk. Voor de kinderen staat een springkussen klaar, er zijn hapjes en drankjes en de brandweer is aanwezig met een wagen. Verder is er gelegenheid de tekeningen voor Kruiszwin 3, 4 en 5 te bekijken en om vragen/opmerkingen over de werkzaamheden in Kruiszwin achter te laten. Het feestje duurt tot ongeveer 18.00 uur.

Klaar voor de toekomst
Wethouder Bais is blij met het eindresultaat van de werkzaamheden: “Door de aangebrachte verbeteringen is het nog prettiger wonen in Kruiszwin 1 en 2. De buurt is groener en veiliger en door het nieuwe riool gaat de afvoer van overvloedig regenwater veel sneller. Kortom: Kruiszwin 1 en 2 zijn klaar voor de toekomst.”

Projectleider Van der Willik licht toe dat de werkzaamheden in Kruiszwin echt nodig waren: “Het riool was aan vervanging toe en ook het asfalt en de andere bestrating hadden hun beste tijd gehad. Om niet twee keer de straat op te hoeven breken, besloten we alles tegelijk aan te pakken. Ook kozen we ervoor alvast rekening te houden met gevolgen van de klimaatverandering, zoals hevige buien. Zo zorgt het nieuwe rioolsysteem ervoor dat het regen- en het grondwater goed worden afgevoerd naar de sloot. Verder hebben parkeerplaatsen bestrating gekregen die water doorlaat. Daardoor zakt het water sneller weg in de bodem. Daarnaast hebben we op verschillende plekken stenen vervangen door groen. Ook dat helpt bij het voorkomen van wateroverlast na een hoosbui en zorgt bovendien voor meer sfeer.”

Wensen bewoners uitgevoerd
De buurt heeft meegedacht over de inrichting, vertelt Van der Willik: ”We hebben een enquête gehouden en bewonersbijeenkomsten georganiseerd. Het definitieve ontwerp hebben we tijdens corona via een online meeting met de bewoners besproken. Ze gaven aan meer groen en meer parkeerplaatsen te willen. Dit is allebei gerealiseerd. Ook de verkeersveiligheid in de wijk was een belangrijk aandachtspunt. Daarom hebben we sommige wegen smaller gemaakt, verkeersdrempels geplaatst en de maximumsnelheid in de hele buurt op 30 kilometer per uur gesteld. De maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren zijn gesubsidieerd door de provincie Noord-Holland.”

Eind 2023 gaan de werkzaamheden in Kruiszwin 3, 4 en 5 van start. Ook daar wordt het riool en de bestrating vervangen en meer groen geplant. Momenteel loopt de aanbesteding voor de aannemers. De bewoners worden tijdig geïnformeerd als de werkzaamheden in hun directe omgeving beginnen. Meer informatie is te vinden op www.denhelder.nl/kruiszwin.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button