Recensie

Spider-Man: No Way Home (recensie)

Het is in de Marvelstal een populaire superheld, want we tikken ondertussen alweer de tiende Spider-Man film aan. Net twee jaar na de vorige, Spider-Man Far From Home, met dezelfde Tom Holland in de hoofdrol. Zo kort na de vorige film is niet echt verbazingwekkend gezien de opbrengst van die film, want die ging maar liefst boven de 1 miljard dollar uit. Jon Watts zit voor de derde keer op rij in de regiestoel en lijkt een goede match te hebben met het personage en de hoofdrolspeler die in het roodblauwe pak kruipt.

Spider-Man No Way Home pakt de draad op waar Spider-Man Far From Home mee is geëindigd, de onthulling van de identiteit van de superheld. Nieuwslezer J. Jonah Jameson (J.K. Simmons) zorgt ervoor dat de burger Peter Parker (Holland) aangeschoten wild is in zijn eigen stad. Als Peter probeert zijn gewone leven weer op te pakken treft hij op school zowel voor- als tegenstanders; dit geldt voor zijn leraren alsmede andere studenten. Peter wil, net als zijn vriendin MJ (Zendaya) en beste vriend Ned (Batalon) verder studeren, maar ze ontvangen alle drie afwijzingen voor de universiteiten waar ze voor zijn ingeschreven.

Zoekende naar een oplossing wil Peter voor zichzelf en zijn omgeving alles normaliseren. Hij gaat bij Doctor Strange (Cumberbatch) op bezoek, zodat deze tovenaar met een spreuk de tijd terugdraait en zijn Spider-Man identiteit weer onbekend wordt. Doctor Strange waarschuwt hem dat hij probeert twee levens te leiden en dat hij een keus moet maken. Als tijdens de spreuk Peter steeds meer uitzonderingen verzint, die wel van zijn geheim op de hoogte moeten zijn, gaat het faliekant mis.

Multiversum
Oude vijanden uit het multiversum kruizen zijn pad, te beginnen met Doctor Octopus (Molina), de man met de tentakels. Hij treft hem op een brug als Peter probeert de directrice van hun school te bereiken. Dat lukt hem wel, maar niet op de manier die hij in gedachten had en een ravage is het gevolg. Andere oude bekenden, zowel in kwade als goede zin draven op en dat is het begin van een zinderend avontuur met het nodige slingerwerk aan lange draden. Spider-Man en zijn helpers raken op dreef en hoe!

De verhaallijn is in het begin van de film wat rommelig en verwarrend, maar als de film op stoom is vallen veel zaken op hun plek. In de media ging twee weken voor de première het gerucht rond dat er nog geschaafd werd aan de film en dat de special effects nog niet rond zouden zijn. Op het doek zien we hier niets van terug, met name de scènes op de brug en in de spiegeldimensie zijn adembenemend. Leidraad in de film is dat het gaat om keuzes maken en bij grote kracht komt grote verantwoordelijkheid om de hoek kijken.

Stan Lee
Het jeugdig elan in combinatie met bravoure maken de hoofdrolspeler realistisch en aandoenlijk. De rest van de cast acteert, wat je bij zulke namen kunt verwachten, gedegen. Het enige wat we uiteraard missen is de cameo van Stan Lee, de geestelijk vader van deze superheld. Spider-Man No Way Home is een leuke actiefilm van maar liefst 148 minuten en dat is een fijne invulling voor een middag film kijken in de kerstvakantie.

Regie: Jon Watts
Met: Tom Holland, Zendaya, Alfred Molina, Willem Dafoe, Jamie Foxx, Benedict Cumberbatch, Marisa Tomei, Jacob Batalon, Jon Favreau, J.K. Simmons
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button