Den Helder

Strengere lockdown, alles op slot: Een doodsteek voor vele ondernemers. Zwaar klote!

"Dikke onvoldoende voor dit kabinet!"

Den Helder – Een ramp voor horeca en middenstand. Een doodsteek voor vele ondernemers. Zwaar klote! Het zijn een paar van de eerste reacties van ondernemers die zaterdag werden geconfronteerd met de nieuwe coronamaatregelen. Die zijn vrij helder en simpel: vrijwel alles moet dicht. Horeca, winkels, kapper, bioscoop, noem maar op. Alleen de essentiële winkels als supermarkt en drogist blijven geopend en ook de bibliotheek en de rijschool hoeft niet dicht.

Marcel Duyzer heeft in Den Helder twee winkels. Een rond speelgoed en modelbouw in de Marsdiepstraat en in de Keizerstraat een speciale Legowinkel, die eerder dit jaar opende. “Ik vind het een doodsteek voor vele ondernemers die nu nog worstelen met de vorige lockdown. Gaan we nu weer alles vooruitschuiven? En wat gaan onze huurbazen doen? De mijne deed vorige keer helemaal niks, ik moest gewoon het volle pond blijven betalen”, vertelt Marcel. “Ik weet niet of ik mijn Legowinkel kan behouden. Alles dicht gooien en weer in de drukste week van het jaar, ik heb er geen woorden voor.”

Duyzer kreeg de vorige keer geen steun en verwacht er nu ook niet veel van. Hij vindt het verder “heel bijzonder dat wij wel open mogen blijven voor de pakketjes en verder niets, maar dat bijvoorbeeld een kruitvat met 3 meter paracetamol extra open mag blijven en dan ook al het andere, waaronder speelgoed en Lego, mag blijven verkopen. We gaan wel weer bezorgen; Speelgoed bestellen? Marcel Bellen!”

Onvoorstelbaar
“Dit is echt een ramp voor zowel de horeca als de middenstand”, reageert Sievert Ahlers van American Diner The Crazy Chicken. “De meeste zaken draaien juist hun omzet met deze dagen. Ik vind het echt onvoorstelbaar dat zo’n besluit ad-hoc genomen wordt. Veel bedrijven hebben hun bestellingen al geplaatst bij hun leveranciers en wat nu? Wie draagt de schade? Van mij krijgt dit kabinet een dikke onvoldoende!”

Arjan Koenen van het gelijknamige Dorpscafé in Julianadorp is evenmin blij met de ontwikkelingen. “Mijn doelgroep zijn mensen die werken tot 17:00 uur, dus wij waren alleen op zaterdag en zondag open van 14:00 tot 17:00 uur. Ik vind het erg jammer, al maakt het voor de omzet in het café niet heel veel uit ten opzichte van de vorige situatie. Gelukkig hebben we ook nog cafetaria Duinzicht en kunnen we dus nog door met het bezorgen van eten. Dat blijven we zeker doen en dat is ons geluk, maar voor een ondernemer die geen andere optie heeft is het allemaal wel heel erg spijtig. Hopelijk haalt deze lockdown wel iets uit, zodat we hierna weer verder kunnen.”

Essentieel
Ralph Artz runt in de Helderse binnenstad de Halfords, een volgens de normen essentiële winkel. “De werkplaats kan dus open blijven voor reparaties. Dat neemt niet weg dat ik het natuurlijk zwaar klote vind, niet alleen voor ons. Weer gaat het land op slot, weer is er (bedrijfs)economische schade en weer een gebrek aan perspectief. En dat allemaal juist in een tijd waarin je, met het afgelopen jaar in het achterhoofd, enorm uitkijkt naar verbinding met de mensen om je heen. Kijk, ik snap heus het waarom, maar het wordt steeds moeilijker dit vol te houden, in puur emotionele zin. Zakelijk gezien zingen we het wel weer uit, maar je ziet snel afbrokkelen wat je zorgvuldig hebt opgebouwd en dat is gewoon echt jammer.”

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button